Anunțul-surpriză făcut de Alexis Tsipras după ce a demisionat din funcția de premier

Publicat: 30 08. 2015, 14:03

Tsipras a demisionat brusc săptămâna trecută, la câteva zile după ce a încheiat cu creditorii internaționali un acord de asistență financiară, în valoare de 86 de miliarde de euro. El a luat această decizie pentru a reprima rebeliunea unor parlamentari de extremă-stânga și a-și consolida puterea.

Dar pariul lui Tsipras, prin convocarea alegerilor anticipate la 20 septembrie, s-ar putea întoarce împotriva lui, sondajele de opinie sugerând că majoritatea grecilor dezaprobă decizia sa de a cere un nou mandat și modul în care a gestionat negocierile cu creditorii.

Syriza avea în mai un avans de 15,2 puncte procentuale în fața partidului conservator Noua Democrație. Dar avansul s-a redus treptat de atunci și a ajuns la 1,8 puncte procentuale, potrivit unui sondaj MRB realizat pentru săptămânalul Agora și publicat sâmbătă.

Alte sondaje arată de asemenea reducerea avansului pentru Syriza, sugerând că opinia publică s-ar putea îndrepta spre Noua Democrație. Un sondaj Alco publicat duminică de ziarul Proto Thema arăta că diferența între Syriza și Noua Democrație era de numai 1,5 puncte procentuale.

Un sondaj Kapa Research publicat duminică de ziarul To Vima credita Syriza cu 27,3 la sută, față de 24,2 la sută pentru Noua Democrație. Conform sondajului, 57,5 la sută dintre respondenți au o părere negativă despre felul în care Guvernul de stânga a gestionat negocierile cu creditorii internaționali.

Tsipras a declarat că vrea să încheie ceea ce a început când Syriza a câștigat alegerile din ianuarie. „Împotriva noastră este vechiul sistem politic care a împins țara spre tragedie, care a construit regimul ce ne-a condus spre acorduri de finanțare”, a afirmat el la o reuniune a Comitetului central al partidului, din Atena. „Noi vrem să demolăm acest regim”, a adăugat el.

Alexis Tsipras le-a cerut susținătorilor să lupte împotriva vechiului sistem politic și și-a justificat decizia de a accepta un al treilea pachet de asistență financiară. „Nu regretăm că am luptat sau că am ales în final să evităm catastrofa”, a spus el.

„Cine vrea să scape are dreptul să o facă, dar noi mergem înainte, nu am dus cele mai bune lupte încă”, a adăugat el, referindu-se la un grup care s-a desprins din Syriza și a format partidul Unitatea Populară.

Sondajul MRB credita Unitatea Populară cu 4,2 procente – peste pragul de 3 procente necesar pentru a intra în Parlament – în timp ce Syriza avea 24,6% și Noua Democrație 22,8%. De asemenea, sondajul arată că 68,6% dintre respondenți dezaprobă demisia lui Tsipras de săptămâna trecută.

Toate sondajele recente arată că Syriza nu are șanse să obțină majoritatea absolută, iar Grecii Independenți, aliații săi din fosta coaliție de guvernare, nu ar urma să mai intre în Parlament.

Tsipras a exclus cooperarea cu principalele partide de opoziție proeuropene – Noua Democrație, socialiștii de la PASOK și To Potami (centru) – astfel că, dacă Syriza câștigă alegerile și liderul său nu își schimbă părerea, ar putea urma un nou scrutin.