APEL. Consiliul Europei cere Maltei să primească migranții salvați din Marea Mediterană

Publicat: 04 06. 2020, 16:23
APEL. Consiliul Europei cere Maltei să primească migranții salvați din Marea Mediterană. Sursa foto: Shutterstock

Consiliul Europei a făcut apel joi la autoritățile din Malta să permită debarcarea celor peste 400 de migranți care se află la bordul mai multor nave la mică distanță de apele teritoriale ale acestei țări.

Unii dintre migranți se află în larg de peste o lună duoă ce au fost salvați de la bordul unor ambarcațiuni supraaglomerate din largul coastelor Libiei, de unde plecaseră pentru a ajunge în Europa, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Migranții se află la bordul mai multor foste nave turistice care au fost transformate în nave de salvare a refugiaților care riscă să se înece în Marea Mediterană.

Malta insistă că nu poate să permită debarcarea acestor migranți întrucât porturile sale sunt închise ca urmare a pandemiei de COVID-19.

„Situația celor peste 400 de persoane care se află la bordul unor nave private în imediata apropiere a apelor teritoriale ale Maltei este nesustenabilă și trebuie rezolvată imediat”, a declarat Dunja Mijatovic, comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, prin intermediul unui comunicat de presă.

Malta critică statele europene pentru lipsa de acțiune

În acest timp, autoritățile malteze continuă să susțină că majoritatea angajamentelor luate de celelalte state membre ale Uniunii Europene în legătură cu preluarea migranților care ajung pe teritoriul său nu au fost respectate. Malta susține că, în aceste condiții, centrele sale de cazare a refugiaților sunt deja supraaglomerate.

Cu toate acestea, femeile și copiii de la bordul navelor au primit permisiunea de a debarca, din motive umanitare. Situația în care se află bărbații de la bordul acestor nave este incertă în acest moment, cu toate că fotografii care au reușit să se apropie de ambarcațiuni susțin că aceștia par să fie în stare bună.

Luna trecută, Guvernul maltez a trimis o navă de pescuit pentru a salva mai mulți migranți din Marea Mediterană pe care ulterior i-a trimis înapoi în Libia, decizie criticată dur de grupurile pentru apărarea drepturilor omului.