Avertisment din partea Chinei pentru protestatarii din Hong Kong: Nu vă jucați cu focul

Publicat: 06 08. 2019, 15:22

Departamentul pentru Afacerile Hong Kong-ului din cadrul Guvernului chinez a avertizat că protestatarii violenți vor fi pedepsiți, sugerând că aceștia pun la încercare răbdarea Beijingului după nouă săptămâni de proteste masive.

„Vrem să lansăm un avertisment la adresa acelor actori violenți și criminali, dar și la adresa celor care se amestecă din culise în treburile interne, că orice încercare de a se juca cu focul nu va face altceva decât să se întoarcă împotriva lor. De asemenea, este doar o chestiune de timp până când aceștia vor fi pedepsiți”, a declarat Yang Guang, purtătorul de cuvânt al Departamentului.

Yang a mai spus că protestatarii violenți vor fi „trași la răspundere” și a lansat și un avertisment la adresa „celor care se află în culise”, o posibilă referire la Statele Unite, pe care presa de stat din China le acuză că s-ar afla în spatele protestelor.

Autoritățile de la Beijing au mai avertizat că nimeni nu ar trebui să subestimeze determinarea Chinei de a implementa principiul „O țară, două sisteme”.

Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe săptămâni scena unor ample proteste provocate de un proiect de lege despre care criticii susțin că ar permite extrădarea dizidenților politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei.

Pe 1 iulie, în ziua aniversării transferului de către Marea Britanie către China a suveranității asupra Hong Kong-ului, protestatarii au pătruns ilegal în sediul Parlamentului regional, pe care l-au devastat. Manifestanții denunță atitudinea premierului din Hong Kong, Carrie Lam, și agresivitatea forțelor de ordine.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiția ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepția afacerilor externe și a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O țară, două sisteme”.

Foto: Hepta