Avertismentul unor oameni de știință: Rocile aduse de pe Marte ar putea declanșa „ciuma marțiană”

Publicat: 29 04. 2021, 22:32
Roversul Perseverance a aterizat pe Marte pe 18 februarie / Sursă FOTO: Shutterstock

Unii oameni de știință își exprimă îngrijorare referitor la aducerea unor roci de pe Marte pe Pământ susținând că ar putea declanșa o „ciumă marțiană” împotriva căreia omenirea nu este pregătită să lupte.

Roverul Perseverance se află pe Marte unde colectează mostre de roci care vor fi aduce pe Pământ în urma unei misiuni ce va fi lansată în 2026.

„Ne așteptăm ca mostrele de pe Marte să ne ofere informații pe care le vom studia în următoarele decenii cu ajutprul unei tehnologii care nu a putut fi dusă pe Marte în acest moment”, a declarat directul NASA al Științelor Planetare, Lori Glaze.

Însă în timp ce unii cercetători văd șansa analizării rocilor de pe Planeta Roșie drept un mare avans al științei, unii își exprimă îngrijorările referitoare la formele microscopice de viață de pe planetă care ar putea declanșa o pandemie mortală împotriva căreia omenirea nu este pregătită să lupte.

Aducerea pe Pământ a mostrelor de pe Marte, un subiect controversat

International Committee Against Mars Sample Return (ICAMSR), un grup mic de oameni de știință care au lansat o notă de avertizare împotriva oricărei potențiale misiuni de aducere pe Pământ a probelor.

Barry DiGregorio, directorul comitetului, spune că orice probe ar trebui să fie aduse înapoi doar până la Stația Lunară, unde ar putea fi identificați și izolați potențialii agenți patogeni.

Acesta susține că eșantioanele de pe Marte ar trebui analizate pe stația spațială propusă Lunar Gateway, unde pot fi analizate la o distanță sigură fără riscul de a elibera o potențială infecție extraterestră împotriva căreia nu avem imunitate.

„Acesta este singurul mod în care poate fi garantată 100% protejarea biosferei Pământului”, a susținut Barry DiGregorio.

Directorul comitetului menționat la cictat pe astronomul Carl Sagan care scria în 1973: „Tocmai pentru că Marte este un mediu cu un mare potențial de interes biologic, este posibil ca pe Marte să existe agenți patogeni, organisme care, dacă sunt transportate în mediul terestru, ar putea provoca daune biologice enorme … o ciumă marțiană”.

Mostrele de pe Marte vor ajunge pe planeta noastră în aproximativ 10 ani și ar urma să aterizeze în deșertul Utah, Statele Unite ale Americii.

Perseverance a aterizat pe Marte pe 18 februarie, având misiunea de a căuta urme de viaţă fosilă.