Barack Obama îl lovește pe Putin LA BANI. Ce spune președintele american despre un nou Război Rece

Publicat: 30 07. 2014, 08:51
Actualizat: 30 07. 2014, 09:32

„Astăzi, Statele Unite impun noi sancțiuni vizând sectoarele-cheie ale economiei ruse: sectorul energetic, armamentul, finanțele”, a declarat Obama, sâlutând măsurile similare luate de Uniunea Europeană.

„Blocăm exporturile de anumite bunuri și tehnologii cu destinația către sectorul energetic rus. Extindem sancțiunile noastre împotriva unor bănci și grupuri din domeniul apărării. Suspendăm în mod oficial creditele și finanțările pentru proiecte de dezvoltare în Rusia”, a precizat președintele american.

Întrebat cu privire la un posibil nou Război Rece, Obama a respins această posibilitate.

„Nu, acesta nu este un nou Război Rece. Aceasta este o problemă foarte specific legată de atitudinea Rusiei, care refuză să recunoască că Ucraina poate urma o cale proprie”, a afirmat el.

„Astăzi, Rusia se izolează din nou, fapt ce reprezintă un pas înapoi, după decenii de progrese reale”, a declarat Obama, adăugând că „acest lucru nu era inevitabil. Aceasta este o alegere pe care Rusia președintele (rus Vladimir) Putin au făcut-o.

Recent, Trezoreria americană a anunțat că Statele Unite au adoptat marți noi sancțiuni financiare împotriva Rusiei pentru rolul ei în criza din Ucraina, plasând pe lista neagră americană trei bănci rusești.

Astfel, Statele Unite le interzic americanilor să efectueze anumite tranzacții cu VTB, a doua bancă din Rusia, cu Banca Moscovei, care este una dintre filialele sale, și cu Banca Agricolă rusească, principalul creditor al agriculturii Rusiei.
Sancțiunile americane vizează, de asemenea, un grup de șantiere navale care se ocupă de construcția de submarine și tancuri petroliere.

La rândul ei, Uniunea Europeană a adoptat marți, pentru prima dată, o importantă serie de sancțiuni economice contra Rusiei, pentru a-l constrânge pe președintele Vladimir Putin să nu mai susțină acțiunile destabilizatoare din Ucraina.

Sancțiunile vizează blocarea accesului la piețele financiare europene, interzicerea vânzărilor de armament, comerțul cu tehnologii sensibile și cu bunuri de uz militar și civil. În plus, Bruxellesul a decis blocarea activelor a patru oameni de afaceri ruși apropiați ai președintelui Vladimir Putin, acuzați că beneficiază de anexarea Crimeei.

În opinia lui Obama, faptul că europenii, care au legături strânse cu Rusia, au adoptat aceste măsuri demonstrează că „răbdarea Europei față de președintele Putin, ale cărui cuvinte nu sunt urmate de fapte, scade”.

Anna Primac, anna.primac@mediafax.ro