Un bărbat a MURIT după ce s-a spălat pe faţă cu apă de la robinet. Cum a fost posibil ca o amibă să-i ajungă la creier și să i-l devoreze

Publicat: 03 03. 2023, 14:50
Actualizat: 03 03. 2023, 14:52
Sursa foto: Profimedia

Un bărbat din Florida a murit din cauza unei amibe care i-a devorat creierul. Acest lucru s-a întâmplat, cel mai probabil, după ce și-a clătit nasul cu apă de la robinet.

Amibele Naegleria fowleri pătrund prin nas înainte de a se deplasa spre creier, unde distrug țesutul cerebral și provoacă o infecție care este aproape întotdeauna fatală.

Departamentul de Sănătate din Florida din comitatul Charlotte a confirmat decesul într-un comunicat de presă, dar nu a oferit detalii despre victimă, scrie Sky News.

Infecția, cauzată de spălarea sinusurilor

Se credea că infecția cu Naegleria fowleri se datorează spălării sinusurilor, dar departamentul american a spus că încă investighează.

Naegleria fowleri este un organism unicelular găsit în sol și în apa dulce din întreaga lume.

Amiba intră în organism prin nas, apoi migrează către creier, unde distruge țesutul cerebral și provoacă o infecție devastatoare numită meningoencefalită amibiană primară, care este aproape întotdeauna fatală.

Cele mai multe infecții provin din înotul în lacuri sau râuri calde în timpul verii, deoarece organismului îi place căldura și se dezvoltă cel mai bine la temperaturi ridicate.

Simptomele includ dureri de cap, febră, greață, pierderea echilibrului, dezorientare, convulsii și rigiditate a gâtului.

Departamentul de Sănătate din Florida a precizat că oamenii nu pot fi infectați prin consumul de apă de la robinet și a recomandat oamenilor să folosească apă distilată sau sterilă pentru clătirea sinusurilor.

Apă trebuie fiartă

Apa de la robinet trebuie fiartă cel puțin un minut și răcită înainte de clătirea sinusurilor, adaugă sursa citată.

Infecțiile cu Naegleria fowleri sunt rare, cu doar trei cazuri confirmate în SUA anul trecut, potrivit cifrelor oficiale.

Cazurile au apărut după expunerea la apă dulce în Iowa, Arizona și Nebraska.

Au existat câte trei cazuri în 2019, 2020 și 2021.

Vă recomandăm să citiți și: