Beijingul cere NATO să nu mai „exagereze teoria Chinei ca amenințare”

Publicat: 15 06. 2021, 10:38
Sursa foto: Shutterstock

Ambasada Chinei la Uniunea Europeană a cerut marți NATO să nu mai „exagereze teoria Chinei ca amenințare”, după ce liderii Alianței au avertizat luni, la summit-ul de la Bruxelles, că țara comunistă prezintă „provocări sistemice” la adresa securității globale.

Luni, NATO a adoptat o poziție mai dură față de Beijing, precizând că „nu este un inamic, dar ridică importante provocări de securitate”, informează Digi24.

„Ambițiile explicite ale Chinei și comportamentul său asertiv ridică provocări sistemice la ordinea internațională bazată pe reguli și la domenii relevante pentru securitatea Alianței Nord-Atlantice”, au spus liderii NATO într-o declarație comună.

Prezent la summit pentru prima dată de la preluarea mandatului, președintele Statelor Unite, Joe Biden, i-a îndemnat și el pe partenerii NATO să țină piept autoritarismului Chinei și dezvoltării militare a acestei țări.

China: Această poziție arată mentalitatea de Război Rece a NATO

Misiunea diplomatică chineză a reacționat față de declarația NATO, spunând că aceasta „defăimează dezvoltarea pașnică a Chinei, judecă greșit situația internațională și arată o mentalitate de Război Rece din partea aliaților”.

„Nu vom fi o amenințare sistemică pentru nimeni, dar dacă cineva vrea să fie o amenințare sistemică pentru noi, atunci nu vom rămâne indiferenți”, a transmis China.

În ultimele zile, liderii occidentali au criticat în repetate rânduri acțiunile Chinei în ceea ce privește represiunea împotriva minorităților, în special cele religioase, și împotriva democrației din Hong Kong.

Beijingul, criticat și de G7

Duminică, liderii statelor G7, reuniți într-un summit desfășurat la Cornwall, în Marea Britanie, au condamnat acțiunile represive ale Guvernului de la Beijing în provincia majoritar musulmană Xinjiang, dar și acțiunile sale antidemocratice din Hong Kong.

Subiectul stabilității și păcii în strâmtoarea Taiwan s-a aflat, de asemenea, pe lista discuțiilor.

Ca răspuns, ambasada chineză de la Londra și-a anunțat nemulțumirea și a susținut că se opune oricăror mențiuni cu privire la Xinjiang, Hong Kong sau Taiwan care „distorsionează faptele” și care „expun intențiile sinistre ale câtorva țări precum Statele Unite”.