Benjamin Netanyahu, supus presiunilor din partea partenerilor de guvernare, vrea demilitarizarea totală a Fâșiei Gaza

Publicat: 28 11. 2023, 22:29

Premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, a afirmat, marți, pe fondul presiunilor partenerilor de guvernare, că intenționează reluarea ofensivei după armistițiu, cu scopul distrugerii în totalitate a infrastructurii militare din Fâșia Gaza, părând să ignore avertismentele Statelor Unite.

”După victoria împotriva grupului Hamas, trebuie să facem două lucruri: în primul rând, să demilitarizăm Fâșia Gaza, iar, în al doilea rând, să deradicalizăm populația Fâșiei Gaza. Cum vom face aceste lucruri? Printr-o victorie totală la nivel militar și prin schimbarea culturii, a educației, a învățământului, prin corectarea greșelilor din trecut”, a afirmat Benjamin Netanyahu, într-un interviu acordat publicației germane Die Welt, preluat de Süddeutsche Zeitung. Liderul israelian a comparat situația din Fâșia Gaza cu procesul denazificării Germaniei.

Benjamin Netanyahu se confruntă cu presiuni politice imense la nivel intern. Itamar Ben-Gvir, ministrul Securității Naționale și liderul partidului de extremă-dreapta Otzma Yehudit, a avertizat marți seară că, în cazul unei noi prelungiri a armistițiului, coaliția guvernamentală se va destrăma.

”Oprirea războiului va însemna dizolvarea Guvernului”, a afirmat Itamar Ben-Gvir, citat de site-ul israelian Ynetnews.com.

Israelul și grupul Hamas depun eforturi pentru prelungirea armistițiului. David Barnea, directorul Serviciului israelian de informații Mossad, s-a deplasat din nou marți în orașul Doha, pentru discuții cu oficiali din Qatar și cu William Burns, șeful Agenției Centrale de Informații din SUA (CIA), pe tema prelungirii armistițiului dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas. ”Discuțiile vizează progrese în sensul prelungirii armistițiului cu încă 48 de ore și pregătirea terenului pentru acorduri suplimentare”, au afirmat, sub protecția anonimatului, oficiali de la Doha.

Un oficial guvernamental israelian a evocat posibilitatea prelungirii armistițiului cu zece zile. ”Dacă este posibil să eliberăm mulți ostatici în zece zile ar fi excelent”, a afirmat oficialul israelian, subliniind însă că, deocamdată, nu s-a discutat despre o prelungire a armistițiului cu zece zile.

Actualul armistițiu va expira joi dimineață, dacă nu va fi prelungit. Surse egiptene citate de publicațiile Al-Araby Al-Jadeed și Haaretz au declarat marți că Israelul și grupul islamist Hamas au ajuns la un acord de principiu pentru o nouă prelungire a armistițiului, pentru două zile. Oficiali guvernamentali israelieni au confirmat discuțiile, precizând însă că nu a fost luată încă o decizie.

În același timp, Guvernul Netanyahu este supus și presiunilor internaționale pentru continuarea negocierilor în sensul unui armistițiu durabil.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Israelul, într-o conversație cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, că ”încalcă dreptul internațional, reglementările de război și dreptul umanitar”. Erdogan a avertizat că va reclama Israelul la instanțe internaționale, potrivit site-ului Tagesschau.de.

La rândul său, președintele SUA, Joseph Biden, a avertizat Guvernul Benjamin Netanyahu să evite transferul forțat al populației palestiniene dacă armata israeliană va relua bombardamentele și va extinde ofensiva militară spre sudul Fâșiei Gaza. ”Amploarea deplasărilor generate de ofensiva în nordul Fâșiei Gaza nu trebuie să se repete în sud. Este foarte important ca ofensiva militară israeliană, dacă se va deplasa spre sud, să se desfășoare astfel încât să nu provoace, pe cât posibil, noi deplasări ale populației. Președintele SUA și colaboratorii săi au insistat clar asupra acestui aspect în discuțiile cu Guvernul israelian”, a declarat un oficial de la Washington, sub protecția anonimatului.

Foto: Profimedia

Citește și:

Administrația SUA avertizează Israelul să evite transferul forțat al populației în Fâșia Gaza