Administrația SUA avertizează Israelul să evite transferul forțat al populației în Fâșia Gaza

Administrația SUA avertizează Israelul să evite transferul forțat al populației în Fâșia Gaza
Publicat: 28/11/2023, 20:22

Președintele SUA, Joseph Biden, a avertizat Guvernul Benjamin Netanyahu să evite transferul forțat al populației palestiniene dacă armata israeliană va relua bombardamentele și va extinde ofensiva militară spre sudul Fâșiei Gaza, afirmă un oficial de la Washington, sub protecția anonimatului.

”Amploarea deplasărilor generate de ofensiva în nordul Fâșiei Gaza nu trebuie să se repete în sud”, a afirmat un oficial guvernamental american, sub protecția anonimatului, citat de Agenția France-Presse și de cotidianul Le Monde.

”Este foarte important ca ofensiva militară israeliană, dacă se va deplasa spre sud, să se desfășoare astfel încât să nu provoace, pe cât posibil, noi deplasări ale populației. Președintele SUA și colaboratorii săi au insistat clar asupra acestui aspect în discuțiile cu Guvernul israelian”, a subliniat oficialul american.

Guvernul Benjamin Netanyahu, care ar vrea continuarea ofensivei militare în Fâșia Gaza după expirarea actualului armistițiu, a fost ”receptiv” la avertismente, a precizat oficialul citat.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat, marți, că există risc de foamete în Fâșia Gaza, dacă nu va fi suplimentată asistența umanitară. De la intrarea în vigoare a armistițiului între Israel și grupul islamist Hamas, în urmă cu cinci zile, Programul Alimentar Mondial (PAM) a aprovizionat cu alimente peste 121.000 de persoane din Fâșia Gaza.

”Este foarte probabil ca populația Fâșiei Gaza, în mod special femeile și copiii, să fie expusă riscului foametei dacă nu vom putea furniza acces permanent la alimente. Un armistițiu de câteva zile este insuficient pentru a avea un impact semnificativ”, a declarat Corinne Fleischer, director în cadrul Programului Alimentar Mondial responsabil de Orientul Mijlociu.

Israelul și grupul Hamas depun eforturi pentru prelungirea armistițiului. David Barnea, directorul Serviciului israelian de informații Mossad, s-a deplasat din nou marți în orașul Doha, pentru discuții cu oficiali din Qatar și cu William Burns, șeful Agenției Centrale de Informații din SUA (CIA), pe tema prelungirii armistițiului dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas.  ”Discuțiile vizează progrese în sensul prelungirii armistițiului cu încă 48 de ore și pregătirea terenului pentru acorduri suplimentare”, au afirmat, sub protecția anonimatului, oficiali de la Doha.

Analistul Michael Clarke, profesor la Colegiul Regal din Londra (King’s College London), a apreciat că armata israeliană a comis o ”eroare strategică” prin decizia de mutare a populației palestiniene spre sudul Fâșiei Gaza la începutul ofensivei. ”Cred că israelienii au făcut o eroare strategică uriașă de la început, au mutat populația spre sud pentru a ataca în nord, iar acum ce vor face, în condițiile în care au două milioane de oameni în sud? Cum vor ataca în sud, căci vor provoca victime masive, și cum își vor atinge obiectivele?”, a atras atenția analistul britanic.

Foto: Profimedia

Citește și: Confruntări militare în nordul Fâșiei Gaza / Israelul și grupul Hamas se acuză reciproc de încălcarea armistițiului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni