Bulgarii vor din nou CENTRALĂ NUCLEARĂ la Belene. Care sunt RISCURILE pentru România

Publicat: 15 12. 2018, 23:28

La începutul anului viitor, Bulgaria va organiza o licitație prin care intenționează să atragă 10 miliarde de euro de la un investitor, pentru a construi o centrală nucleară de 2.000 de MW la Belene, un vis mai vechi al vecinilor de peste Dunăre. Potrivit Bloomberg, autoritățile bulgare speră ca tocmai ceea ce acum toată lumea consideră a fi doar relicvele regimului comunist, să devină facilități pe care să le ofere investitorilor: două cartiere în paragină, două reactoare nucleare nefolosite și fundațiile nefinalizate ale altora.

Reactoarele au fost construite de sovietici în anii ’80, în timp ce bulgarii ridicau blocurile unde urmau să locuiască angajații. Proiectul s-a oprit, iar Belene arată acum ca un oraș-fantomă. 

Proiectul centralei nucleare de la Belene a produs multă vreme coșmaruri și românilor, deoarece reactoarele sovietice erau nesigure și se află la 13 kilometri de Zimnicea și la nici100 de kilometri de București. Dar pericolul cel mai mare vine de la faptul că localitatea se află într-o zonă cu risc seismic ridicat. Undele cutremurului din 1977 din Vrancea au făcut 120 de victime la Belene, scria  The Guardian în 2007, citând un raport al Academiei bulgare, care avertiza asupra acelorași riscuri.

În acea perioadă, Bulgaria încerca să obțină banii pentru proiect de la Uniunea Europeană. A venit criza și totul a fost lăsat din nou de izbeliște. Acum, autoritățile bulgare doresc să îl reia și invocă nevoia tot mai ridicată de energie electrică – pe de o parte – și criticile UE, care face presiuni asupra guvernului de la Sofia să reducă emisiile de de dioxid de carbon cu 30% până în 2020.

Aproximativ 19% din electricitatea consumată în Bulgaria provine din surse regenerabile, față de o medie de 17% în Uniunea Europeană (UE), dar, pe de altă parte, Bulgaria folosește și cărbune în unele din cele mai poluante termocentrale ale Europei pentru a genera 46% din electricitatea consumată, procent care crește în timpul iernii.

Oponenții proiectului susțin însă că realizarea acestuia va afecta bugetul statului și pe contribuabili. Centrul pentru Studiul Democrației din Sofia susține că Bulgaria nu are nevoie de noi capacități energetice în următoarele trei decenii, iar centrala de la Belene va genera pierderi de aproape 4,5 miliarde euro până în 2050.