Camarazii pilotului polonez susțin că știa rusa la perfecție

Camarazii pilotului polonez susțin că știa rusa la perfecție
Comandantul aeronavei poloneze care s-a prăbușit sâmbătă cunoștea foarte bine atât limba rusă, cât și engleza, susțin colegi de-ai săi, ceea ce pune la îndoială varianta oficială a anchetatorilor ruși.
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 15:31

Comandantul aeronavei poloneze care s-a prăbușit sâmbătăcunoștea foarte bine atât limba rusă, cât și engleza, susțin colegide-ai săi, ceea ce pune la îndoială varianta oficială aanchetatorilor ruși. Potrivit ultimului controlor de trafic aeriancare a vorbit cu echipajul, Pavel Pliușnin, piloții „vorbeaurusește prost, era foarte greu pentru ei să comunice cifre”.

În ciuda acestei declarații, camarazii căpitanului aeronaveiTu-154M, Arkadiusz Protasyuk (36 de ani), sunt de altă părere.”Arek stăpânea la perfecție limba rusă, discuta cu lejeritate înrusă și engleză”, a afirmat Bartosz Strolinski, colonel polonez,potrivit portalului top.rbk.ru, citat de Hotnews.ro.

Protasyuk aterizase cu trei zile înainte pe același aerodrommilitar Severnâi din Smolensk, când l-a transportat la Katyn pepremierul polonez Donald Tusk, dar „nu a existat niciun moment deneînțelegere (cu controlorii de trafic ruși – n.r.), niciun fel deobservații”, a spus colonelul, care a zburat alături de pilot.

Grzegorz Kulakovski, alt coleg al aviatorului, a declarat căProtasyuk „cunoștea foarte bine aeroportul și era bine pregătitpentru misiune”. Nu de aceeași părere sunt experții din comisia deanchetă rusă, care au simulat ultimele minute de zbor ale aeronaveiși au ajuns la concluzia că a existat o „eroare fatală”, deși nusunt elucidate toate împrejurările care au determinat-o.

Agenția rusă RIA Novosti citează o sursă apropiatăanchetatorilor, potrivit căreia „reconstituirea manevrelor deapropiere și decriptarea cutiei negre care conținea înregistrareaconvorbirilor dintre piloți și turnul de control arată că piloțiiau avut până în ultimul minut posibilitatea de a evita impactul cusolul”. Rușii își mențin opinia că deciza de a ateriza a fost luatăîmpotriva recomandării exprese în sens contrar, dar că, inclusiv înaceastă situație, dezastrul putea fi evitat.

Cu toată vizibilitatea redusă de ceață, piloții plasaserăavionul exact pe axa pistei, arată simularea rușilor. Totuși, înultima fază a apropierii de sol, echipajul ar fi apreciat eronat căavionul nu este pe o traiectorie bună.

„În acel moment, pilotul a comis o eroare fatală. A repornitreactoarele și, dintr-un motiv neelucidat, a efectuat un viraj ladreapta, pentru a încerca să câștige în altitudine. Atunci, avionula acroșat vârfurile copacilor și a devenit incontrolabil”, aexplicat sursa agenției ruse.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
Acuzat de Becali că e swinger, Răzvan Lucescu rupe tăcerea: `Dacă sexul e bine făcut...
Cum scazi febra de la COVID natural. Remedii pe care să le aplici acasă
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
INTERSECȚIA de la DELFINARIU va fi RESISTEMATIZATĂ!
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Schimbare istorică la pensii! Anunț major despre talonul de pensie din România
Fenomenul bizar care a șocat România. Nu s-a mai văzut așa ceva. FOTO
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...