Campanie inedită pentru acordarea premiului Nobel pentru Pace. Cine ar putea primi prestigiosul premiu în acest an

Publicat: 12 07. 2014, 13:00
Actualizat: 10 08. 2019, 03:17

Vineri, militanții strânseseră deja peste 150.000 de semnături în cadrul petiției lor. Organizatorii campaniei estimează că cei 128 de milioane de japonezi sunt candidați posibili la Nobel.

Chiar dacă șansele sunt minime, mesajul este important, apreciază persoana care se află la originea proiectului, Naoko Takasu, în vârstă de 37 de ani.

„Ideea mi-a venit în timp ce urmăream un reportaj televizat despre acordarea premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene”, declarat ea, vorbind despre articolul 9 al Constituției nipone, care prevede ca Japonia să renunțe la război.

Guvernul japonez a luat, la începutul lui iulie, decizia istorică de a permite forțelor armate nipone să participa la operațiuni militare externe pentru a-și ajuta aliații, în primul rând Statele Unite, o revizuire istorică a sensului Constituției pacifiste adoptate în 1947.

Premierul conservator Shinzo Abe a asigurat însă recent că Japonia „nu va fi implicată într-un război pentru a apăra o țară străină”.

Această măsură a provocat totuși un val de nemulțumire în Japonia și în străinătate, în special din partea Chinei, care critică această decizie „periculoasă”.

China și Japonia sunt angajate în dispute maritime vehemente, în special în jurul insulelor Senkaku din Marea Chinei de Est, administrate de Japonia dar revendicate de China sub numele de Diaoyu, și unde patrulează periodic nave ale celor două țări.

Organizatorii campaniei de acordare a premiului Nobel japonezilor critică decizia Tokyo, începând cu Yoshiaki Ishigaki, care consideră că „grație articolului 9, Japonia nu a cunoscut niciun război de 69 de ani”.

Potrivit ultimelor sondaje, peste jumătate din populație rămâne ferm atașată față de un text pacifist și se opune participării militarilor niponi la orice acțiune militară externă.

Numele laureaților Nobel 2014 vor fi anunțate în octombrie.

Premiul a fost decernat anul trecut Organizației pentru interzicerea armelor chimice (OIAC).