Cancelarul Austriei: Dacă Uniunea Europeană nu ajunge la o concluzie cu privire la implementarea pașapoartelor de vaccinare, unele state o vor face separat

Publicat: 25 02. 2021, 20:10
Cancelarul Austriei: Dacă Uniunea Europeană nu ajunge la o concluzie cu privire la implementarea pașapoartelor de vaccinare, unele state o vor face separat. Sursa foto: Shutterstock

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat joi că în cazul în care Uniunea Europeană nu poate conveni asupra oferirii unor beneficii pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 sau care au dobândit imunitate în urma infectării, atunci Austria și alte state membre care au opinii similare cu cea a țării sale vor avansa curând cu astfel de măsuri.

Declarația oficialului de la Viena vine înaintea unui summit european online în cadrul căruia liderii europeni ar urma să ia în discuție propunerile privind așa-numitele pașapoarte de vaccinare, pentru înlesnirea turismului și călătoriilor în Uniunea Europeană, informează site-ul agenției Agerpres, care citează DPA.

Deși subiectul ar urma să fie discutat, nu toate statele membre sunt de acord cu introducerea unor asemenea „pașapoarte de vaccinare”.

„Consider că acest proiect trebuie implementat în primăvară – dacă nu în toată Europa, va trebui să o facem la nivel naţional şi prin înţelegeri cu alte state care au politici similare”, a declarat joi Kurz, în timpul unei conferinţe de presă.

Sebastian Kurz a adăugat că „paşapoartele verzi digitale” pe telefoanele mobile ar putea oferi deţinătorilor acestora acces în restaurante, la evenimente culturale, sportive sau pentru turism.

Acestea ar putea fi utilizate nu doar de către cei care au fost vaccinaţi recent anti-COVID-19, ci de asemenea de către orice persoană care are un test recent COVID-19 negativ.

Kurz: Sunt mai multe state care propun introducerea unui asemenea pașaport

Cancelarul austriac a adăugat că statele europene care au sectoare turistice importante, precum Austria, Grecia, Italia sau Spania, au idei similare în această chestiune.

Pe de altă parte, notează DPA, unele state precum Frața și Germania sunt rezervate în legătură cu acordarea de beneficii persoanelor vaccinate, mai ales în contextul în care procentul persoanelor vaccinate este încă foarte redus în Uniunea Europeană.

Totodată, unele state se tem că s-ar putea crea discriminări, iar pe lângă acest lucru, nu este clar dacă o persoană mai poate sau nu să transmită virusul.

O decizie în acest sens nu este așteptată la acest summit

Potrivit aceleiași surse, la summit-ul european în desfășurare nu este așteptată o decizie în legătură cu acest subiect.

Conform unor surse citate de această agenţie discuţiile la summit sunt axate mai mult asupra modalităţilor de recunoaştere reciprocă între statele UE a certificatelor de vaccinare şi de testare.