Capitala SUA a spus „da” în referendumul asupra legalizării consumului de canabis

Publicat: 05 11. 2014, 12:27

În afară de votul pentru Congres sau, în anumite state, pentru alegerea unui nou guvernator, americanii s-au pronunțat, în numeroase state, asupra unor subiecte grave – precum constrolul armelor de foc sau organismele modificate genetic (OGM) ori mai ușoare – ca băuturile care conțin zahăr.

Potrivit rezultatelor parțiale, alegătorii din Washington DC au aprobat cu 65% la 28% „Inițiativa 71” care solicită legalizarea consumului canabisului, iar cei din Oregon cu 54% la 46%.

Ei se vor alătura statelor Colorado și Washington, care au legalizat deja consumul marijuanei în scop recreativ.

Un vot similar a avut loc în Alaska marți, iar tabăra „da” înregistra un avans după numărarea a 55% din voturi.

„Tot mai mulți oameni își dau seama că este logic să prefere ca marijuana să fie suspusă unei reglementări impuse cartelurilor drogurilor”, a apreciat Mike Elliott, unul dintre cei mai aprigi avocați ai acestui proiect legislativ în Colorado.

„Este o zi magnifică pentru oprirea războiului drogurilor în District of Columbia (DC)”, în care „marijuana a fost motorul”, a subliniat Malik Burnett, care milita în favoarea „Inițiativei 71”.

El adaugă că în capitala americană rata arestărilor legate de canabis este cea mai mare din țară și că-i vizează în principal pe afroamericani.

„Înfrângerea de la Washington nu este surprinzătoare, este cel puțin dezamăgitoare”, a deplâns, în schimb, Kevin Sabet, care făcea campanie pentru tabăra „nu”.

– Bătălia continuă

„Bătălia nu s-a încheiat, ne vom mobiliza pentru ca marijuana să nu fie comercializată la DC”, a dar el asigurări pentru AFP, adăugând că această cursă cu obstacole prin care votul alegătorilor urmează să devină lege este departe de a se fi terminat.

În Florida (sud), alegătorii au respins o măsură vizând autorizarea marijuanei în scopuri medicale.

Potrivit legislației de la nivel federal, consumul, vânzarea sau deținerea canabisului sunt în continuare interzise, dar aproximativ 20 de state americane au scos-o complet sau parțial de sub incidența penală.

Pe altă temă arzătoare în Statele Unite, referendumuri privind creșterea salariului minim, stabilit în prezent la 7,25 dolari pe oră de către statul federal, au primit voturi favorabile în Arkansas, Alaska, Illinois, Nebraska și South Dakota, potrivit rezultatelor preliminare.

Locuitorii statelor Colorado, North Dakota și Tennessee s-au pronunțat, în schimb, asupra unor măsuri vizând restrângerea dreptului la avort.

Colorado a respins o propunere privind considerarea fătului drept „persoană”.

Dreptul de a purta arme de foc a fost subiect de referendum în Alabama, Missouri și statul Washington.

Opt circumscripții s-au pronunțat asupra propunerilor anti-„fracking” (fracturare hidraulică), o tehnologie care permite extragerea gazelor sau petrolului de șist din roci poroase și care a fost denunțată ca foarte poluantă.

Mai multe circumscripții și state au votat cu privire la măsuri anti-OGM care cer semnalarea acestora pe produsele alimentare.

Mai insolit, în California, la San Francisco și la Berkeley s-a propus o măsură prin care să fie introdusă o taxă în valoare de un cent pe centilitrul de băuturi care conțin zahăr.

În ceea ce privește animalele, alegătorii din Maine au fost invitați să se pronunțe în legătură cu o propunere de interzicere a utilizării momelii la vănătoarea ursului brun, iar cei din Michigan asupra introducerii unor sezoane de vânătoare de lupi.

De asemenea, în puritanul „Bible belt” – Arkansas -, alegătorii au fost invitați să spună dacă sunt de acord sau nu cu autorizarea producerii și vânzării de alcool la nivelul întregului stat, în care continuă să existe zone care practică prohibiția.