Carlos Ghosn face dezvăluiri: Ambasadorul francez în Japonia l-a avertizat în privința unui complot la Nissan

Publicat: 15 01. 2020, 13:23

„Sincer, am fost șocat de arestare și primul lucru pe care l-am cerut a fost să mă asigur că Nissan știe ce s-a întâmplat, astfel încât să îmi trimită un avocat (…) Iar a doua zi, la 24 de ore (n.r. după arest) am primit o vizită de la ambasadorul francez în Japonia care mi-a spus: >. În acel moment am realizat că tot ceea ce s-a întâmplat a fost un complot”, a afirmat Ghosn, în cadrul unui interviu oferit în Beirut.

Fostul CEO al Nissan, Hiroto Saikawa, care a fost forțat să demisioneze anul trecut, după ce a recunoscut că a primit compensații injuste, a declarat într-o conferință de presă, la câteva ore după arestarea lui Ghosn, că acesta a folosit banii companiei în scopuri personale și că de ani buni, Ghosn raporta venituri mai mici decât câștiga în mod real.

Arestarea lui Ghosn a adus în centrul atenției, la nivel mondial, sistemul de justiție japonez.

Ambasada Franței în Tokyo nu a oferit comentarii pe acest subiect.

„Când mi-a spus (n.r. ambasadorul francez) că la două – trei ore după arestare Saikawa a participat la o conferință de presă și a făcut o declarație în care a afirmat >, când mi-a relatat că a făcut aceste declarații, mi-am spus >.

Carlos Ghosn a fugit din Japonia în Liban, ajutat de o rețea de asociați, după mai multe săptămâni de planificare. Asociații lui Ghosn au vrut să-l ducă pe fostul șef al Nissan și Renault într-o țară cu un sistem judiciar „mai prietenos”.

Carlos Ghosn a fugit cu un avion privat în Turcia, de unde și-a continuat drumul către Liban, unde a aterizat pe 30 decembrie. Acolo s-a reîntâlnit cu soția sa, Carole Ghosn, care ar fi jucat un rol important în fuga fostului director auto. Într-un răspuns pentru cotidianul american, soția acestuia a descris întâlnirea drept „cel mai bun cadou din viața mea”.

Carlos Ghosn a fost arestat în Japonia, în 2018, după ce a fost acuzat de infracțiuni financiare în valoare de zeci de milioane de dolari și se confruntă cu patru capete de acuzare – inclusiv o afirmație potrivit căreia a deturnat bani de la compania pe care a condus-o pentru propriul câștig.

Decizia de a fugi din Japonia ar fi avut la bază percepția acestuia că nu este tratat corespunzător de către sistemul judiciar din Japonia și că acolo nu poate beneficia de o judecată corectă din moment ce există o „prezumție de vinovăție”.

„Nu am fugit de justiție – am fugit de injustiție și persecuție politică”, a explicat Carlos Ghosn.