Câștigă REPUBLICANII, triumfă POPULISMUL. Impactul alegerilor legislative din SUA

Publicat: 05 11. 2018, 14:53

„Scrutinul nu este doar un referendum privind primii doi ani ai mandatului președintelui Trump, ci și unul privind modelul politic populist pe care acesta îl reprezintă,” afirmă Frederick Kempe, președintele și directorul general al Atlantic Council, într-un editorial pentru postul CNBC.

Principiul „America First/Mai întâi America„, promovat de Donald Trump, a influențat retorica și acțiunile liderilor populiști și naționaliști din Europa și America Latină.

La fel ca Trump, candidații populiști din diverse țări au profitat de incapacitatea liderilor politici convenționali de a gestiona în mod adecvat chestiuni care au provocat temeri în rândul populației, cum ar fi globalizarea, problemele economice, migrația și corupția.

Retorica antiimigrație, folosită de Trump în cursul campaniei din 2016, dar și în ceea din acest an, a fost replicată și utilizată cu succes de politicieni populiști din Europa, fiind un factor care a asigurat victorii electorale unor partide populiste, cum ar fi Alternativa pentru Germania (AfD), și a propulsat la putere astfel de formațiuni, așa cum este cazul Ligii Nordului în Italia sau Partidului Libertății în Austria.

Însă un exemplu clar al influenței modelului populist promovat de Donald Trump este cel al alegerii lui Jair Bolsonaro în funcția de președinte al Braziliei.

Bolsonaro, poreclit „Trump de la tropice„, care a fost ales pe fondul frustrării alegătorilor față de violența, corupția și problemele economice din Brazilia, a promis că va restabili ordinea în țară, inclusiv prin folosirea unor metode dure. Însă criticii săi semnalează cu îngrijorare o aparentă înclinație a acestuia spre autoritarism și intoleranță.

Influența modelului politic promovat în SUA de Trump a fost recunoscută de Bolsonaro, care a afirmat că: „Trump este un exemplu pentru mine… și în multe feluri, pentru Brazilia”.

Deși greu de cuantificat, este probabil că un triumf al republicanilor conduși de Trump ar valida modelul politic populist și ar dinamiza răspândirea acestuia în diverse țări de pe glob.

Alegătorii americani sunt chemați pe 6 noiembrie să desemneze 35 de membri ai Senatului (din totalul de 100) și pe toți cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanților. În plus, în același timp, au loc alegeri regionale și locale în zeci de state americane.

Foto: Hepta