Cât timp durează protecția oferită de schema completă cu vaccinul anti-Covid de la Pfizer. Fondatorul Biontech a oferit răspunsul

Publicat: 21 11. 2021, 13:19
Sursa foto: Shutterstock

Fondatorul companiei germane BioNTech, Ugur Sahin, susține că protecția anti-COVID dezvoltată de vaccinarea cu serul Pfizer este foarte ridicată și după 9 luni de la inoculare.

„Oamenii care au fost vaccinați se confruntă rareori cu forme grave ce necesită spitalizare. Dacă persoanele care au fost vaccinate se infectează cu Covid-19, boala este uşoară sau moderată, în majoritatea cazurilor”, a declarat Ugur Sahin într-un interviu pentru publicația germană Bild.

Potrivit șefului Biontech, „protecția împotriva-COVID este încă foarte ridicată în luna a noua, după schema completă de vaccinare”.

Cu toate acestea, formele severe de Covid-19 ar putea apărea în continuare la persoanele vârstnice și la pacienții cu factori de risc, precum boli anterioare, obezitate și un sistem imunitar slab sau un sistem imunitar suprimat de medicamente, mai afirmă cercetătorul.

Protecția împotriva tratamentului spitalicesc este de 85%, protecția împotriva tratamentului medical în secțiile de Terapie Intensivă este chiar de 90%.

„Boosterele” oferă o protecție și mai completă

Cercetătorul a dat de înțeles că doza a treia de vaccin (booster) oferă o și mai mare protecție împotriva Covid-19.

„Potrivit propriilor noastre studii clinice, doza booster ar putea crește răspunsul imunitar al organismului pentru o protecție și mai completă. Protecția împotriva formelor grave ajunge la peste 97 la sută. Iar boosterele ajută și la ruperea altor lanțuri de infecție. Acest lucru reduce probabilitatea unor noi variante de virus problematice. Asta ne-ar putea ajuta să trecem prin iarna grea care urmează. Vaccinările triple sunt un concept de vaccinare consacrat, un concept cunoscut în cazul altor agenți patogeni”,  a spus el.

Acesta a mai precizat că este prematur să ne întrebăm dacă va fi necesară o nouă vaccinare de rapel în fiecare an, în viitor. Mai mult, schema finală de vaccinare depinde și de noile variante de virus.

„În prezent, nu suntem îngrijorați de noile variante”, a fost concluzia lui Sahin.

Cercetătorul Ugur Sahin și soția sa, Özlem Türeci, au contribuit decisiv la dezvoltarea primului vaccin autorizat anti-COVID.