Catastrofele naturale ar putea provoca în SUA un dezastru precum de la Fukushima

Publicat: 25 07. 2014, 08:09

Intitulat „Lecții din accidentul nuclear de la Fukushima pentru ameliorarea siguranței centralelor nucleare”, acest raport a fost comandat după catastrofa niponă din martie 2011.

Abordarea reglementării și securității instalațiilor nucleare în Statele Unite „este clar inadaptată pentru a împiedica accidentele sau topirea centrului reactorului și pentru atenuarea consecințelor”, subliniază raportul.

Chiar dacă s-au făcut unele schimbări în centralele americane ca urmare a catastrofei de la Fukushima, normele actuale de securitate se bazează pe certitudinea că instalațiile nucleare pot face față unor probleme de echipamente, pene, întreruperi de curent sau alte deficiențe de funcționare.

Dar experiența a arătat că cele mai mari accidente nucleare, Fukushima Daiichi, Three Mile Island sau Tchernobyl, „au fost inițiate toate de evenimente neprevăzute”, afirmă raportul.

Catastrofe naturale, erori umane sau întreruperi de curent la scară mare „pot afecta regiuni întinse și mai multe centrale nucleare”, avertizează John Garrick, inginer în domeniul nuclear și coautor al raportului.

Acesta nu a dezvăluit însă erori din partea autorităților japoneze înainte de catastrofa din 11 martie 2011, când un cutremur urmat de un tsunami au întrerupt curentul electric la centrala Fukushima, provocând pagube importante la trei reactoare.

Raportul le cere, de asemenea, autorităților americane în domeniu să analizeze cu atenție ultimele date științifice referitoare la riscurile naturale.

„Noi dovezi arată că unele evenimente nu sunt așa de rare după cum se credea”, adaugă Garrick.

Centralele trebuie astfel să fie pregătite să facă față unei catastrofe naturale care le-ar avaria structura și care ar provoca o dispersie a materiei radioactive dincolo de raza de urgență de 16 kilometri care le înconjoară, susține raportul.

Textul subliniază necesitatea de examinare a planurilor de urgență pentru o alimentare electrică de salvare, de exemplu.

El recomandă, de asemenea, o mai bună instruire a persoanelor, care ar putea fi chemate să gestioneze catastrofe, și cere administrației să „introducă în regulamentul de securitate al instalațiilor nucleare concepte recente de risc”.

Riscul de catastrofă naturală nu este mai important decât înainte, dar experții înțeleg astăzi mai bine eventualele consecințe, conchide raportul.

Statele Unite numără 100 de reactoare nucleare, a căror siguranță este supervizată de Comisia pentru reglementare nucleară.