Caz inedit la CEDO. Cum au ajuns judecătorii să decidă că sexul este important și pentru femeile în vârstă

Publicat: 31 07. 2017, 09:20

Maria Morais, în vârstă de 50 de ani, din Portugalia, care are doi copii, a reclamat în instanță supunerea sa unei neglijențe medicale în timpul unei operații ginecologice, suferite în 1995, care a lăsat-o în imposibilitatea de a mai întreține relații sexuale. În cele din urmă, Maria a câștigat acest caz prin care cerea despăgubiri pentru suferințe fizice și mentale, dar spitalul a obținut, făcând apel în 2013, tăierea cu o treime a sumei datorate. 

Completul de judecată, format din doi judecători și o magistrată, aveau vârsta peste 50 de ani, potrivit avocatei Mariei Morais, Vitor Ribeiro.

Cazul a stârnit o adevărată revoltă de stradă în Portugalia, o politiciană catalogând decizia judecătorească drept o „jurisprudență talibană”.

CEDO i-a dat dreptate Mariei Morais, arătând că judecătorii portughezi se fac vinovați de „prejudiciile” suferite de femeie și că au încălcat dreptul la viață privată și de familie. Prin urmare, a decis ca instanța din Portugalia să îi plătească 3.250 de euro daune și 2.460 de euro pentru cheltuielile depuse.

Decizia Curții din Portugalia „a ignorat importanța psihică și psihologică a sexualității pentru împlinirea femeii și alte dimensiuni ale sexualității la femei. Hotărârea a avut la bază teorii generale potrivit cărora viața sexuală nu mai este la fel de importantă pentru o femeie de 50 de ani, mamă a doi copii precum este pentru o femeie mai tânără. În viziunea CEDO, aceste statuări arată prejudiciile care prevalează în sistemul judiciar din Portugalia”.

Până la această oră, autoritățile din Portugalia nu au avut nicio reacție.