CE cere opinia Comisiei de la Veneția privind condițiile de dizolvare a Parlamentului din Republica Moldova

Publicat: 10 06. 2019, 08:15

Thorbjørn Jagland s-a declarat îngrijorat de evenimentele care au avut loc pe scena politică din Republica Moldova în ultimele zile și a făcut apel Parlamentului ales, Guvernului legitim și forțelor politice să acționeze cu calm și responsabilitate.

„Deciziile recente ale Curții Constituționale sunt dificil de înțeles și par arbitrare în raport cu textul Constituției și a standardelor legilor internaționale. Într-un stat democrat, toată lumea trebuie să respecte Constituția, în caz de incertitudine este necesar un sfat obiectiv”, se menționează în comunicat.

„Am decis, în calitate de Secretar General, să cer opinia urgentă a Comisiei de la Veneția cu privire la deciziile recente, inclusiv cea referitoare la condițiile de dizolvare a Parlamentului.

Vineri, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia președintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depășit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern.

Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru și noii membrii ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională toată activitatea Parlamentară efectuată sâmbătă.

Duminică, CCM a decis suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon și numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcția de președinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.