CE este sceptică față de solicitările în privința „turismului pentru beneficii sociale”: „Nu avem date despre acest fenomen”

Publicat: 26 04. 2013, 13:27
Actualizat: 26 04. 2013, 13:27
Comisia Europeană a răspuns cu răceală cererilor unor miniștrii europeni de controlare a așa-numitului "turism pentru beneficii sociale" prin introducerea unor legi care să interzică revenirea cetățenilor UE expulzați din cauza fraudelor cu ajutoare sociale, relatează EurActiv.com.

Comisia Europeană a răspuns cu răceală cererilor unor miniștrii europeni de controlare a așa-numitului „turism pentru beneficii sociale” prin introducerea unor legi care să interzică revenirea cetățenilor UE expulzați din cauza fraudelor cu ajutoare sociale, relatează EurActiv.com.

Purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Ocuparea forței de muncă și Afaceri sociale László Andor, Jonathan Todd, a declarat că Executivul UE nu a primit date de la țările membre privind numărul de străini care solicită ajutoare sociale.

„Nu sunt date în scrisoare. Ei menționează un fenomen, dar nu sunt fapte sau date care să ilustreze problema pe care o ridică. Iar noi nu am primit de la niciun alt stat membru date specifice privind amploarea acestui așa-zis turism pentru beneficii sociale”, a declarat Todd.

Purtătorul de cuvânt a explicat că legislația UE deja protejează împotriva turismului pentru beneficii sociale, cetățenii străini fiind eligibili pentru asistență socială doar dacă ei sau un membru apropiat al familiei lucrează în alt stat UE sau locuiesc acolo permanent.

Întrebat în legătură cu împiedicarea celor expulzați să se întoarcă „în ziua următoare”, Todd a declarat că nu va judeca anticipat poziția Comisiei. Dar cele patru țări sunt de obicei cele mai vocale atunci când Comisia propune noi sancțiuni, a comentat el.

O sursă europeană a declarat pentru EurActiv că Bulgariei și României, care nu sunt membre Schengen, ar putea să li se ceară să împiedice cetățenii aflați pe lista neagră a fraudelor cu ajutoare sociale în altă țară să călătorească. Aceasta a adăugat însă că astfel de acțiuni ar ridica probleme în termenii libertății de circulație sau a abuzurilor privind drepturile omului.

Comisia Europeană a primit o scrisoare semnată de miniștrii de Interne din Marea Britanie, Germania, Austria și Olanda, în care aceștia avertizează că unele orașe din țările lor se află „sub o presiune considerabilă exercitată de unii imigranți din alte state membre”.