CE îndeamnă statele membre UE să își intensifice eforturile de integrare a romilor

Publicat: 26 06. 2013, 16:03
Actualizat: 04 02. 2019, 02:16
Comisia Europeană (CE) a cerut miercuri celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) să își intensifice eforturile în vederea unei mai bune integrări economice și sociale a celor 10-12 milioane de romi din Europa, în continuare victime ale discrimării, relatează AFP.

Comisia Europeană (CE) a cerut miercuri celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) să își intensifice eforturile în vederea unei mai bune integrări economice și sociale a celor 10-12 milioane de romi din Europa, în continuare victime ale discrimării, relatează AFP.

„Dacă statele membre sunt într-adevăr hotărâte să își vadă strategia națională încununată de succes, ele trebuie să treacă la o viteză superioară în materie de integrare a romilor”, a declarat comisarul însărcinat cu Justiția Viviane Reding, cu ocazia publicării unui raport anual asupra situației romilor în Europa.

Progrese s-au înregistrat, în urma implementării, în urmă cu peste doi ani, a unor strategii de integrare a romilor la nivelul fiecărui stat UE, și-a exprimat satisfacția CE. Însă, a deplâns Reding, aceste progrese „rămân foarte limitate”.

CE a constatat că o majoritate a statelor membre nu a alocat o parte suficientă din bugetul național în vederea aplicării strategiei de integrare a romilor.

În pofida acestor critici, CE relevă totodată o serie de exemple de bune practici la nivel național, între care planul regional de incluziune a romilor conceput și dezvoltat de către landul Berlin sau cooperarea între autorități naționale și actori locali în Franța.

Acest punct este acordat Franței în contextul în care, în mandatul lui Nicolas Sarkozy, Parisul s-a aflat mult timp în colimatorul lui Reding pentru politica sa față de comunitatea romilor.

CE a salutat totodată efortul depus de Bulgaria în vederea unei mai bune utilizări a fondurilor UE. Spania a format 158 de membri ai forței de poliție pentru a acționa împotriva discriminării etice, iar România a rezervat 15.000 de locuri romilor în școli, universități și centre de formare profesională, a relevat CE.

„Statele membre, în special cele care au o comunitate romă importantă pe teritoriul lor, este necesar să promoveze cu fermitate și celeritate egalitatea accesului romilor la educație și la piața muncii”, a îndemnat Laszlo Andor, comisarul însărcinat cu Incluziunea.

În raportul său, CE a recomandat statelor membre să adopte măsuri „de acțiune pozitivă” pentru a micșora diferențele între romi și restul populației, în special în domeniile accesului la educație, locurilor de muncă, îngrijirilor de sănătate și locuințelor.

De asemenea, Bruxelles-ul a solicitat statelor membre să nu aloce doar fonduri europene, ci și resurse naționale, private și asociative în vederea incluziunii romilor.