Ce scrie presa internațională despre cele mai mari proteste din România după 1989

Publicat: 06 02. 2017, 08:50
Actualizat: 26 03. 2019, 17:23

Postul britanic BBC scrie că manifestanții români nu dau înapoi după abrogarea ordonanței, iar cei aproximativ 500,000 de oameni care au protestat și duminică în România și-au exprimat temerile în legătură cu planurile Guvernului de a trimite proiectul de lege pentru a fi discutat în Parlament, unde există posibilitatea ca proiectul de lege să fie trecut cu forța.

Reporterul BBC Nick Thorpe a transmis de la București că multe persoane din mulțime nu au încredere că Guvernul își va respecta cuvântul și se tem că noua legislație ar putea conține unele din elementele prezente în ordonanța abrogată însă prezentate într-o formă diferită.

Agenția de știri Dpa a relatat că premierul Sorin Grindeanu și-a declarat intenția de a rămâne în continuare în fruntea Guvernului, în pofida numărului record de persoane care s-au strâns la manifestațiile de duminică. Agenția a subliniat faptul că duminică au avut loc cele mai mari proteste de la Revoluția din 1989.

Dpa a menționat și protestul care a avut loc în fața Palatului Cotroceni, unde 2.000 de persoane au manifestat împotriva președintelui Klaus Iohannis, pe care l-au acuzat că ar fi divizat țara.

Și postul de televziune France 24 a relatat despre cea de-a șasea noapte de proteste din România, precizând că manifestațiile de duminică au fost cele mai ample astfel de acțiuni de la căderea comunismului.

Abrogarea ordonanței de urgență nu a domolit protestatarii, iar mulți dintre aceștia au cerut demisia Guvernului.

Cotidianul britanic The Guardian scrie că demonstranții au continuat să protesteze, promițând să rămână vigilenți în urma tentativei Guvernului de a decriminaliza unele fapte de corupție.

Oaamenii s-au strâns și duminică pentru a semnala opoziția lor față de ordonanță și pentru a transmite un mesaj clar Guvernului Grindeanu cu privire la necesitatea eradicării corupției.

„Sunt corupți. Vrem justiție… Guvernul va încerca altceva (cu ordonanța)”, a declarat un protestatar pentru AFP.

Postul de televiziune CNN a vorbit despre „manifestațiile masive care au avut loc duminică în toată țara”, menționând intonarea imnului național de către protestatari, dar și cele cinci minute de reculegere în cinstea eroilor Revoluției de la 1989.