Ce trebuie să știe turiștii români care vor să plece în vacanță în Grecia

Publicat: 13 07. 2015, 18:12
Actualizat: 21 03. 2019, 04:05

Dan Goicea este de părere statul elen trăiește „o criză modenă”, în sensul că deși se află în dificultate, au găsit deja soluții pentru a asigura buna funcționare a turismului, industrie care reprezintă aproape un sfert din economia elenă.

„Nu există motive de îngrijorare. Grecia este unul dintre cei mai mari producători agricoli din Europa. în Grecia nu o să mori de foame. Ei se descurcă, se înțeleg între ei și iau pe datorie până se soluționează (probleme generate de controlurile de capital cum ar fi limitările retragerilor de numerar)”, a declarat Goicea pentru gândul.

El este de părere că românii nu au de ce să-și anuleze vacanțele, în special pentru că vin mereu pregătiți.

„Turiștii români n-au scos niciodată de la bancomate. Ori au venit cu cash ori au plătit cu cardul. Scoaterea de la bancomat este foarte scumpă”, a precizat el.

Grecia este cea mai populară destinație pentru românii care pleacă în concediu în străinătate.

Între 120.000 și 140.000 de români vizitează anual Grecia.

„ Eu am avut anul trecut 10.000 (de pachete în Grecia vândute, n.r.). Pachetul mediu ieșise undeva la 500 de euro, dar există diferențe între destinații. Pachetul mediu pe Mikonos sau Santorini este de 680-750 de euro pentru o persoană, o săptămână. În Creta, Rhodos sau Zakynthos este de  400-450 de euro”, arătat el.

Goicea a subliniat că, în prezent, Grecia nu are probleme să onoreze serviciile pentru care turiștii au plătit pachete turistice aici. „Dacă aș auzi altceva aș anula zborurile”, a spus el, adăugând că nu este în interesul niciunei agenții din România să vândă bilete către o destinație nesigură.

Turiștii străini pot plăti cu cardul acolo unde există POS-uri și pot retrage orice sumă de la ATM-uri.

Turismul din Grecia, afectat de alegeri și situația din Rusia

Contribuția turismului la economia Greciei este de circa 22-24%. În Creta, spre exemplu, veniturile din turism reprezintă 60% din total, diferența fiind dată, în mare parte, de agricultură. Creta este, de altfel, o importantă atracție turistică din Grecia, a arătat Voulgarakis Apostolos, viceguvernator regional al insulei, ales cu peste 70% dintre voturi la cele mai recente alegeri.

„În Creta vin 30% dintre toți turiștii care ajung în Grecia”, a precizat el.

Hotelierii, dar și autoritățile locale spun că acest sector a înregistrat o încetinire a ritmului de creștere, în special pe fondul situației din Rusia, dar și a alegerilor de la începutul acestui an, câștigate de partidul de extremă stângă Siriza. Dacă în urmă cu doi ani, în Grecia ajungeau în jur de 600.000 de turiști ruși, anul acesta sunt așteptați cel mult 375.000.