„Cel mai complex set de provocări în ceea ce privește terorismul global din ultimii 16 ani”: numărul victimelor a crescut cu 650%

Publicat: 16 11. 2016, 14:48
 
Raportul arată că ISIS este acum , oficial, grupul terorist care a provocat cele mai multe decese, depășind Boko Haram, după ce a revendicat în 2015 6.141 de morți în atacuri pe teritoriul a 250 de orașe diferite. Și numărul de țări în care ISIS a lansat atentate teroriste s-a dublat într-un singur an, de la 13 state în 2014, la 28 în 2015. 
 
La nivel, global, însă, numărul deceselor asociate terorismului a scăzut cu 10% în 2015 față de anul anterior, iar acest lucru s-a întâmplat în special datorită acțiunilor militare derulate împotriva Statului Islamic și a grupării Boko Haram, în Irak și Nigeria. În același timp, datele demonstrează că aceste organizații și-au extins influența în țările și regiunile învecinate. 
 
O creștere cu 650% a deceselor cauzate de terorism în perimetrul țărilor care fac parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. dar și o creștere semnificativă a atacurilor teroriste transnaționale dovedesc că lumea este, în acest moment, un loc mult mai periculos din punctul de vedere al amenințării teroriste, arată Indexul Global al Terorismului. 
 
Chiar dacă raportul identifică 274 de grupări teroriste distincte în întreaga lumea, acesta consemnează că ISIS, Boko Haram, Al Quaeda și formațiunea talibană se fac responsabile de 75% dintre morțile provocate de terorism. 
 
În ceea ce privește statistica pentru țările dezvoltate, 2015 a fost declarat al doilea cel mai tragic an înregistrat vreodată de la începutul escaladării fenomenului terorist, fiind depășit doar de 2001, atunci când doar la atentatele din 11 septembrie din Statele Unite au murit aproape 3.000 de oameni. 
 
Raportul mai arată și că doar 0,5% dintre atentatele teroriste au loc în țări care nu sunt implicate în conflicte pe plan internațional, acestea fiind mai puțin afectate și de metodele de represiune care pot provoca moartea, precum tortua sau încarcerarea fără asigurarea dreptului la un proces echitabil. Indexul a demonstrat și că acțiunile teroriste pot apărea mult mai frecvent în statele care au performanțe mai slabe din punctul de vedere al factorilor socio-economici, precum oportunitățile oferite tinerilor, încrederea în sistemul electoral, nivelul de criminalitate și accesul la arme de foc. 
 
În ciuda faptului că a primit spațiu în mass media mult mai mult decât orice alt incident terorist din 2015, atentatele de la Paris care au determinat, în total, moartea a 136 de persoane, nu a ajuns în topul celor mai tragice evenimente ale anului. Pe primul loc în această listă se află atacul din aprilie 2015 din Qaim, Irak, acolo unde membrii ISIS au executat 300 de civili. 
 
„Raportul Indexul Global al Terorismului de anul acesta scoate în evidență cel mai complex set de provocări în ceea ce privește terorismul global din ultimii 16 ani”, a declarat Steve Killelea, președintele Institutului pentru Economie și Pace. „Atacurile care au avut loc în inima democrațiilor vestice evidențiază nevoia de a elabora răspunsuri rapide și personalizate pentru evoluția acestor organizații”, a adăugat acesta.