Cercetător român, despre cutremurul din Croația: Energia eliberată în timpul cutremurului produce daune foarte mari! – FOTO

Publicat: 29 12. 2020, 22:50

Cercetătorul român Mircea Radulian susține că în urma cutremurului de 6,4 de scara Richter din Croația ar urma să apară pagube mari.

În cursul zilei de luni, 28 decembrie, în Croația a avut loc un cutremur de magnitudine 5,2, care a fost urmat a doua zi de un altul mai puternic, de 6,4 pe scara Richter.

În urma seismului de marți, 29 decembrie, șapte persoane au murit, printre care și o fetiță. De asemenea, potrivit celui mai recent bilanț, zeci de persoane au fost rănite iar seismul s-a resimțit în mai multe țări vecine Croației, dar chiar și în România.

Mircea Radulian: „Din păcate, e normal ca efectele să fie mari”

De asemenea, cutremurul a fost urmat și de două replici majore iar cercetătorul Mircea Radulian este de părere că ar mai urma și altele în cursul acestei zile sau în următoarele.

„Dacă acesta a fost cel mai mare cutremur al seriei, pentru că vorbim deja de o serie, mă aștept ca replicile să fie mai mici”, a explicat specialistul.

Epicentrul cutremurului a fost în apropierea orașului Petrinja, situat la 60 de kilometri de capitala țării, Zagreb.

„10 km nu este adâncime mare, practic energia eliberată la această adâncime vine cu un impact extrem de mare la suprafață, în imediata apropiere a epicentrului. Din păcate, e normal ca efectele să fie mari”, a mai explicat Mircea Radulian pentru Digi24.

„Este o zonă cunoscută cu cutremure destul de mari”

„Este o zonă activă, care e la contactul dintre placa africană și microplaca adriatică, este o zonă cunoscută cu cutremure destul de mari. Din datele pe care le știu eu, cred că cutremurul de azi a fost cel mai mare resimțit în zona aceasta, la sud de Zagreb. A mai fost un cutremur mare, de 6,3, în secolul al XIX-lea, dar se pare că acesta a fost cel mai mare înregistrat în zonă. Este o activitate puternic intensificată în zonă. Mă aștept să mai genereze replici. Un lucru neplăcut este că a mai fost un cutremur în acest an, în 22 martie, de magnitudine 5,3, mai apropiat de orașul Zagreb și a provocat pagube destul de mari. Croația a fost puternic afectată în acest an de activitatea seismică”, a susținut cercetătorul.

„Energia eliberată produce pagube”

„Orice cutremur de această magnitudine eliberează energie și din acest punct de vedere (al detensionării seismice – n.r.) este benefic, dar din păcate, energia eliberată produce pagube. După aceste cutremure, este de așteptat după aceea ca pentru o perioadă destul de mare de timp în zona respectivă să nu mai avem cutremure, ceea ce e bine, dar, în același timp, din păcate, avem această energie eliberată care produce pagube așa de mari”, a mai sublianiat specialistul.