Charles Michel se declară rezervat, la Kiev, asupra perspectivelor lansării negocierilor pentru admiterea Ucrainei în UE

Publicat: 21 11. 2023, 14:59

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a exprimat rezerve marți, în cursul unei vizite la Kiev, asupra perspectivelor lansării în curând a negocierilor pentru admiterea Ucrainei în Uniunea Europeană.

Mai multe state din cadrul Uniunii Europene au semnalat că vor să analizeze profund situația politică înainte de a aproba lansarea negocierilor pentru admiterea Ucrainei în Uniunea Europeană, a declarat Charles Michel, potrivit agenției DPA și site-ului Tagesschau.de.

”Depunem eforturi intense pentru a ajunge la o poziție unitară înaintea summitului din decembrie. Însă nu trebuie subestimate dificultățile, mai ales că sunt disensiuni și asupra bugetului”, a subliniat Charles Michel.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, insistă pentru inițierea negocierilor formale în sensul admiterii Ucrainei în Uniunea Europeană. ”Statutul nostru de candidat și negocierile pentru aderare vor trebui să aibă ca rezultat admiterea Ucrainei cu drepturi depline în Uniunea Europeană. Facem toate eforturile, în pofida războiului”, a afirmat marți Zelenski, citat de agenția Reuters.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a transmis clar că se opune lansării negocierilor pentru admiterea Ucrainei în Uniunea Europeană. ”Ucraina nu este în niciun caz în poziția de a purta negocieri pe tema ambițiilor de integrare europeană”, a declarat Viktor Orban, conform agenției DPA. Guvernul de la Budapesta cere insistent Kievului să le ofere drepturi suplimentare etnicilor maghiari din Ucraina.

Președintele Consiliului European a semnalat că anumite state UE vor să fie tratată cu prioritate integrarea națiunilor din Balcanii de Vest.

Mai mulți lideri ai statelor europene au semnalat că Ucraina nu este pregătită să lanseze negocierile pentru admiterea în UE. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus în 2022 înființarea Comunității Politice Europene, ”un cadru complementar” pentru integrarea în structurile europene a unor state precum Ucraina și Republica Moldova.

În octombrie, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a pledat pentru reformarea Uniunii Europene, semnalând că sunt necesare modificări structurale înainte de a continua procesul extinderii. ”Nu trebuie să ne preocupăm doar de procesul integrării unor noi state, ci și de modalitățile prin care Uniunea Europeană să poată fi funcțională în viitor”, a afirmat Scholz.

Recent, specialiști în politici guvernamentale din Franța și Germania au prezentat propuneri formale privind reconfigurarea Uniunii Europene, care ar urma să devină o structură cu mai multe niveluri de integrare, în funcție de gradul de cooperare politică și economică. Experții au constatat că Uniunea Europeană nu este pregătită încă să primească noi membri, nici din punct de vedere instituțional, nici la nivel politic.

Foto: Profimedia

Citește și:

Financial Times: Uniunea Europeană are nevoie de un nou cadru pentru avansarea cooperării cu Turcia