China va depăși SUA și va deveni cea mai mare economie a lumii cu cinci ani mai devreme decât fusese estimat

Publicat: 26 12. 2020, 20:00

China va depăși Statele Unite pentru a deveni cea mai mare economie a lumii în 2028, cu cinci ani mai devreme decât estimările anterioare.

Motivul principal pentru aceasta este revenirea economică inegală a celor două țări în urma pandemiei de COVID-19, informează Digi24.

„De ceva timp, o temă generală a economiei globale a fost lupta pentru putere dintre Statele Unite și China. Pandemia COVID-19 și consecințele economice au înclinat cu siguranță această rivalitate în favoarea Chinei”, arată Centrul pentru Cercetări Economice și de Afaceri (CEBR) într-un raport anual publicat sâmbătă.

Potrivit CEBR, Beijingul a gestionat pandemia în mod abil, introducând restricții severe din timp. De cealaltă parte, statele occidentale vor fi mult mai puternic afectate de impactul crizei economice provocate de pandemie, ceea ce va înclina balanța în favoarea Chinei.

Astfel, economia chineză ar urma să înregistreze o creștere medie de 5,7% pe an în perioada 2021-2025, înainte de a încetini la 4,5% pe an între 2026 și 2030.

Între timp, deși în 2021 Statele Unite vor avea o creștere puternică post-pandemie, această creștere ar urma să încetinească la 1,9% pe an între 2022 și 2024 și apoi la 1,6% pe an.

Cele mai mari economii ale lumii în 2030

După ce China va devansa Statele Unite pentru a deveni cea mai mare economie a lumii, Japonia ar urma să rămână pe locul al treilea, până în jurul anului 2030, când ar urma să fie depășită de China, împingând, astfel, Germania de pe poziția a patra pe a cincea.

Marea Britanie, în prezent cea de-a cincea cea mai mare economie va trece pe locul șase din 2024.

În 2020, Europa produce 19% din PIB-ul primelor zece economii ale lumii, dar această pondere va scădea la 12% până în 2035.

CEBR avertizează că impactul pandemiei asupra economiei globale nu va duce doar la o încetinire a economiei, ci și la creșterea inflației.

Totodată, think tank-ul atrage atenția că ratele dobânzilor vor crește în următorii ani, ceea ce va reprezenta o provocare pentru guvernele care s-au împrumutat în această perioadă pentru a face față crizei provocate de pandemie.