China va trimite o sondă spațială pe fața nevăzută a Lunii, în 2018

Publicat: 15 01. 2016, 12:19

China a lansat deja o serie de programe care s-au concentrat pe explorarea Lunii, reușind în urmă cu doi ani prima „coborâre lentă” pe suprafața Lunii de după 1976, prin modulul spațial Chang’e-3 și roverul lunar Iepurele de Jad, informează Reuters.

Alte sonde spațiale au plutit pe deasupra feței nevăzute a Lunii, denumită astfel deoarece nu este niciodată vizibilă de pe Terra, dar nicio țară nu a plasat o sondă în acea zonă a satelitului natural al Terrei.

O nouă sondă spațială, Chang-4, se aseamănă cu Chang’e-3, dar poate să transporte o încărcătură mai mare, potrivit agenției Xinhua, care l-a citat, joi, pe Liu Jizhong, directorul Departamentului de Știință și Tehnologie din cadrul Centrului de explorări lunare din industria apărării.

Noua sondă va analiza condițiile geologice de pe fața nevăzută a Lunii, a spus Liu Jizhong.

Dezvoltarea programului spațial al Chinei a reprezentat o prioritate pentru liderii politici, iar președintele chinez Xi Jinping a cerut în mod public țării sale să se mobilizeze și să devină o putere mondială în domeniul explorării spațiale.

De asemenea, China insistă asupra faptului că programul ei spațial are la bază obiective pacifiste.

În martie, guvernul din China a anunțat că va deschide programul chinez de explorare spațială și pentru companiile private, pentru a nu se mai baza doar pe sectorul de stat, ca în trecut, sperând să stimuleze în acest fel obținerea de noi descoperiri tehnologice.

Potrivit agenției Xinhua, China a transmis mai multor țări străine, în 2015, „o scrisoare de intenție în vederea cooperării” pentru o misiune spațială. Deocamdată, nu sunt cunoscute alte detalii despre acea misiune și nici dacă alte țări au acceptat propunerea de colaborare.