Cinci mari bănci din SUA, Marea Britanie și Elveția riscă amenzi cumulate de peste 5 miliarde dolari după ce au manipulat valute

Publicat: 20 05. 2015, 12:03

Acordul așteptat miercuri va marca o nouă zi neagră pentru industria bancară care încearcă să lase în urmă păcatele trecutului, iar factura pentru practicile incorecte în tranzacțiile de pe piața valutară mondială de 5.000 de miliarde de dolari pe zi poate urca la aproximativ 10 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Surse apropiate situației au spus că JPMorgan, Citigroup, Barclays și Royal Bank of Scotland își vor recunoaște vinovăția, în fața acuzațiilor penale aduse de Departamentul de Justiție, fapt fără precedent în ultimele decenii pentru niște companii mamă sau divizii ale unor bănci atât de mari.

Banca elvețiană UBS va evita acuzațiile penale, după ce a obținut imunitate prin alertarea autorităților în legătură cu o posibilă problemă. Banca elvețiană va plătit potrivit unor surse apropiate situației o amendă de 200 de milioane de dolari. Sursele au spus însă că UBS riscă acuzații penale pentru manipularea dobânzilor pe piața interbancară.

Banca britanică Barclays ar urma la rândul ei să încheie acorduri cu autoritățile de reglementare din Marea Britanie și Statele Unite, iar penalizările ar putea fi mai mari decât în cazul altor instituții financiare, de peste 2 miliarde de dolari.

Barclays a alocat 3,2 miliarde de dolari pentru acoperirea amenzilor legate de practicile pe piața valutară, iar alte bănci au constituit la rândul lor provizioane.

Șeful autorității de reglementare din New York, Benjamin Lawsky, a declarat marți că unii angajați ai Barclays ar putea fi puși sub acuzare, dacă vor exista dovezi ale unui comportament incorect al acestora.

În noiembrie anul trecut, autorități de reglementare din Marea Britanie și Statele Unite au amendat un grup de șase bănci cu 4,3 miliarde de dolari pentru manipularea pieței valutare, dar Barclays nu a participat la acord din cauza unor complicații cu autoritatea de reglementare din New York.

Impactul recunoașterii vinovăției de către bancile mamă sau divizii mari ale acestora este incert, dar ar putea să le afecteze operațiunile pe piața americană. În aceste condiții, băncile vor să obțină asigurări din partea autorităților americane de reglementare că în urma recunoașterii faptelor nu le vor fi interzise unele afaceri, au spus mai multe surse apropiate situației.