Cine a atacat site-urile BBC în ajunul Anului Nou

Publicat: 02 01. 2016, 19:41

„A fost doar un test”, a spus un reprezentant al New World Hacking, într-o serie de mesaje publicate pe contul de Twitter al lui Rory Cellan-Jones, corespondentul British Broadcasting Corporation (BBC) în domeniul tehnologiei, potrivit independent.co.uk.

Reprezentantul New World Hacking mai spune că hackerii „nu au panificat în mod exact” să facă nefuncțională pentru mai multe ore principala platformă online a corporației britanice de media – bbc.co.uk -, care este unul dintre cele mai vizitate site-uri din Marea Britanie, și să înfurie mii de persoane care nu au mai putut să aibă acces la conținutul publicat pe serviciul video la cerere iPlayer al BBC.

„Avem sediul în Statele Unite, dar ne străduim să facem nefuncționale site-urile afiliate ISIS și ale membrilor grupării”, a susținut reprezentantul New World Hacking.

„Ne dăm seama uneori că ceea ce facem nu este întotdeauna cel mai bun lucru, însă fără pirații cibernetici… cine este acolo pentru a lupta împotriva teroriștilor care acționează în mediul online?”, a mai spus reprezentantul grupării de hackeri New World Hacking. „Motivul pentru care am ales ca țintă BBC este acela că am vrut să vedem puterea serverului nostru”, a adăugat acesta.

Totodată, pe contul oficial de Twitter al New World Hacking, gruparea a adăugat că a fost vorba doar despre un test în privința unui atac cibernetic de tipul DDoS (distributed denial of service/ blocarea distribuită a serviciului). „ISIS va fi ținta noastră principală”, se mai spune pe contul de Twitter al New World Hacking.

Dacă afirmațiile New World Hacking sunt adevărate, această grupare de hakeri se adaugă altor pirați cibernetici, între care și cei din Anonymous, care au declarat „război”, anul trecut, grupului terorist Stat Islamic.

Site-urile operate de British Broadcasting Corporation, o companie care deține una dintre cele mai importante platforme online la nivel internațional, s-au confruntat, pe 31 decembrie, cu probleme tehnice, fiind nefuncționale în ajunul Anului Nou.

Reprezentanții corporației britanice de media au anunțat inițial pe platforma online Twitter problemele tehnice cu care se confruntă. Aceștia au precizat că specialiștii BBC lucrează pentru a rezolva cât de repede posibil aceste probleme.

Problemele tehnice nu au afectat niciuna dintre stațiile de televiziune și radio deținute de BBC, însă s-au răsfrânt asupra tuturor serviciilor online ale corporației.

Reprezentanții British Broadcasting Corporation nu au făcut referire la câte site-uri ale BBC au fost afectate, însă principala platformă online a corporației – bbc.co.uk – a fost nefuncțională, fiind indisponibilă în mai multe țări, inclusiv în România. Aceasta a devenit funcțională după peste două ore și jumătate de la apariția problemelor tehnice. De asemenea, serviciul video la cerere iPlayer al BBC a fost afectat.

Rezolvarea problemelor tehnice a fost anunțată în aceeași zi printr-un nou mesaj publicat pe Twitter de reprezentanții BBC. „Vă cerem scuze pentru orice inconvenient pe care l-ați întâmpinat”, se spunea în mesajul reprezentanților BBC.

Totodată, potrivit unui material publicat pe site-ul propriu, surse din BBC au declarat că serviciile online ale corporației britanice au fost indisponibile din cauza unui atac cibernetic de anvergură, de tipul DDoS.

Pe de altă parte, problemele tehnice cu care s-au confuntat site-urile BBC au determinat comentarii îngrijorate și amuzante din partea internauților pe platformele de socializare.

„Nu intrați în panică, nu intrați în panică >>> @site-ul BBC pare că a picat”, a scris, la momentul respectiv, un internaut pe Twitter.

„Site-ul BBC nu este niciodată nefuncțional. Este sfârșitul lumii?”, se întreba o utilizatoare a platformei Twitter.

„Potrivit celor mai mulți oameni de pe Twitter, faptul că site-ul BBC este picat este practic o consecință a faptului că cei patru călăreți ai Apocalipsei vin toți odată”, a scris un alt utilizator al Twitter.

„Este Sfârșitul Lumii… Site-ul BBC este nefuncțional… Fugiți în munți!!!”, a scris atunci un alt utilizator al platformei Twitter.

Cele mai recente probleme tehnice majore cu care s-a confruntat BBC în privința serviciilor sale online au avut loc în 2011, când principalul site al corporației a fost picat timp de o oră. Mai târziu, în 2012, reprezentanții BBC au dezvăluit că a fost afectat serviciul său în limba persană din Londra și servicile sale de telefonie și de e-mail, potrivit theguardian.com.

Site-ul principal al BBC, bbc.co.uk, este a șaptea cea mai importantă platformă online din Marea Britanie. Totodată, acesta se situează pe locul al 89-lea în topul celor mai accesate site-uri la nivel mondial, potrivit companiei de specialitate Alexa Internet, Inc.