Cine a încercat SĂ-L ASASINEZE PE VLADIMIR PUTIN și cum au acționat serviciile secrete ruse

Redactor:
Ioana Boja
Cine a încercat SĂ-L ASASINEZE PE VLADIMIR PUTIN și cum au acționat serviciile secrete ruse
ANUNȚUL a fost făcut acum câteva minute. Este vorba despre...

Serviciile secrete ruse și ucrainene au dejucat o tentativă a islamiștilor de asasinare a premierului rus Vladimir Putin, care urma să aibă loc după alegerile prezidențiale de la 4 martie la care el este considerat candidatul favorit, a anunțat luni un post de televiziune pro-Kremlin, citat de AFP.

Serviciile secrete ucrainene au descoperit acest complot după explozia unei bombe, la 4 ianuarie, într-un apartament din Odesa (sudul Ucrainei), în care o persoană a fost ucisă. Alte două persoane au fost arestate și au afirmat, potrivit postului Pervîi Kanal, că lucrează pentru liderul islamist Doku Umarov, inamicul numărul unu al Kremlinului.

„Pregătirile erau încheiate și data era fixată pentru atentat: după alegerile prezidențiale”, a declarat una dintre cele două persoane arestate, Adam Osmaiev, în vârstă de 32 de ani, cetățean rus originar din Caucaz.

Conform oficialilor din cadrul FSB (serviciul secret rus) intervievați de televiziune, mai mulți explozibili au fost aduși în avans la Moscova, iar Osmaiev a dezvăluit existența unor explozivi ascunși în apropiere de bulevardul Kutuzovski, în centrul capitalei, pe unde circulă în mod regulat convoiul de autovehicule al lui Putin.

Explozivii găsiți în acest loc „erau destul de puternici pentru a distruge un camion”, a precizat pentru televiziune un ofițer FSB neidentificat, adăugând că un laptop, care a fost de asemenea confiscat, conținea numeroase elemente privind dispozitivul de securitate al lui Vladimir Putin.

Al doilea suspect arestat, cetățeanul kazah Ilvi Pianzin, a afirmat că gruparea sosise în Ucraina din Emiratele Arabe Unite, prin Turcia.

Conform acestuia, gruparea urma să se antreneze în Ucraina și să pregătească bombe pentru a comite atentate la Moscova, culminând cu o tentativă de asasinare a lui Vladimir Putin.

Pianzin a fost prezentat de televiziune aparent în timp ce era interogat într-o secție a poliției ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a confirmat informația, dar a refuzat să facă vreun comentariu, potrivit agenției Interfax.

Doku Umarov, liderul rebeliunii islamiste din Caucazul rus, care a revendicat mai multe atentate mortale la Moscova, a decretat la începutul lui februarie sfârșitul atacurilor împotriva civililor în Rusia, dar a făcut apel la continuarea atentatelor contra „oficialilor”, într-o înregistrare video postată pe site-ul rebel cecen kavkazcenter.com.

„Operațiunile speciale vor trebui îndreptate împotriva forțelor de securitate, serviciilor secrete și oficialilor ipocriți, care prin cuvinte și acțiuni fac rău islamului și sunt inamici ai lui Dumnezeu”, a declarat atunci liderul islamist.

Doku Umarov a devenit în 2006 „președintele” separatist al Ceceniei și a preluat conducerea gherilei antiruse. Sub conducerea sa, rebeliunea a continuat să se slăbească în Cecenia în fața luptei, marcate de abuzuri, a forțelor Moscovei și aliaților lor ceceni, conduși de liderul prorus Ramzan Kadîrov.

În 2007, Doku Umarov a abandonat cauza separatistă pentru islamism, autoproclamându-se liderul unui „emirat din Caucaz”.

Inchide