Comisia Europeană cere o reuniune de urgență a Frontex după apariția unor informații referitoare la respingerea pe mare a unor ambarcațiuni cu migranți

Publicat: 29 10. 2020, 11:37
Actualizat: 29 10. 2020, 18:37
Comisia Europeană cere o reuniune de urgență a Frontex după apariția unor informații referitoare la respingerea pe mare a unor ambarcațiuni cu migranți. Sursa foto: Shutterstock

Comisia Europeană a solicitat miercuri o reuniune extraordinară a Frontex, agenția europeană care se ocupă de supravegherea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Solicitarea vine pe fondul unor relatări despre returnarea de către nave ale misiunii Frontex din Marea Egee a unor ambarcațiuni cu migranți care încercau să ajungă în Grecia dinspre Turcia, a anunțat comisarul european pentru Migrație, Ylva Johansson, informează Agerpres.

„În urma coordonării cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, serviciile mele au cerut, în numele Comisiei, convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Administraţie al Frontex pe 10 noiembrie pentru a discuta despre presupusele incidente cu returnări din Grecia şi protejarea drepturilor fundamentale”, a scris Ylva Johansson pe Twitter.

Frontex, acuzată că ar fi respins ambarcațiuni cu migranți de cel puțin șase ori

Potrivit unor anchete de presă, nave ale Frontex au respins de cel puțin șase ori ambarcațiuni cu migranți în Marea Egee prin așa-numitele „operațiuni pushback” pentru a-i împiedica pe migranți să ajungă pe coastele europene.

Publicația germană Der Spiegel a anunțat pe 23 octombrie că a anchetat aceste incidente împreună cu publicațiile online Lighthouse (Olanda) și Bellingcat (Marea Britanie), precum și cu televiziunea germană ARD și cea japoneză Asahi.

Într-o înregistrare video publicată de aceste instituții media, o navă Frontex pare să blocheze o ambarcațiune cu migranți iar apoi trece în viteză pe lângă acaeasta pentru a provoca valuri. Ulterior, Paza de Coastă din Grecia obligă ambarcațiunea să revină în apele Turciei.

De altfel, Der Spiegel notează că nava ar aparține forțelor române. România participă la misiunile Frontex cu personal şi logistică încă din 2007, anul aderării la Uniunea Europeană.

Frontex a negat acuzaţiile şi a asigurat că membrii misiunii sale protejează drepturile fundamentale ale migranţilor şi respectă dreptul de nereturnare. Şi guvernul grec a negat categoric acuzaţiile.