Comisia Europeană promite să ofere ajutor Libanului în urma exploziei de marți

Publicat: 06 08. 2020, 14:50
Comisia Europeană promite să ofere ajutor Libanului în urma exploziei de marți. Sursa foto: Shutterstock

Comisia Europeană este pregătită să ajute Libanul în urma exploziei de marți, acordând acestei țări statut preferențial în ceea ce privește comerțul, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, după o convorbire cu premierul libanez, Hassan Diab.

Oferta făcută de către președintele Comisiei vine în contextul în care explozia de marți din portul Beirut, care a ucis cel puțin 137 de persoane și a rănit alte 5.000, a distrus portul și a devastat orașul, afectând economia Libanului, țară aflată deja într-o criză puternică, informează site-ul agenției de presă Reuters.

„Comisia se arată gata să găsească modalități prin care să stimulăm relațiile comerciale cu Libanul în acest moment dificil, în special sub forma comerțului preferențial și a unor facilități vamale suplimentare”, a spus von der Leyen într-o declarație.

Ea a oferit, de asemenea, ajutorul UE în ceea ce privește eforturile de reconstruire a Beirutului și revenirea economiei Libanului, precum și sprijin în discuțiile cu instituțiile financiare internaționale pentru deblocarea unui ajutor economic suplimentar.

Uniunea Europeană a desfășurat deja peste o sută de pompieri și o navă militară pentru evacuare în Liban și a activat sistemul său de cartografiere prin satelit Copernicus pentru a ajuta la evaluarea pagubelor.

Joi, ministrul Economiei din Liban a făcut apel la sprijin financiar din partea comunității internaționale în urma exploziei de marți.

Autoritățile libaneze continuă operațiunile de salvare

Autoritățile de la Beirut au anunțat că bilanțul exploziei petrecute marți în zona portuară a capitalei libaneze a ajuns la 137 de morți și cel puțin 5.000 de răniți.

Pe măsură ce echipele de intervenție și salvare intervin în continuare pentru a căuta victime și eventuali supraviețuitori de sub dărâmături, autoritățile se tem că bilanțul ar urma să crească în următoarele zile.

Președintele țării, Michel Aoun, a anunțat că 2.750 de tone de nitrat de amoniu, folosit în fertilizatori, dar care este utilizat și pentru fabricarea de bombe, fusese depozitat timp de șase ani în portul Beirut fără măsuri de securitate, ceea ce Aoun a descris ca fiind „inacceptabil”.

Deflagrația a fost atât de puternică încât a fost auzită și în Cipru, Israel și Iordania.