Comisia Europeană va clasifica energia nucleară și gazele naturale ca fiind sustenabile

Publicat: 02 02. 2022, 12:33
Sursa foto: Shutterstock

Comisia Europeană urmează să adopte miercuri o hotărâre controversată care va clasific proiectele de gaze naturale și energie nucleară drept investiții sustenabile, în anumite condiții.

Proiectul de regulament al Comisiei, prezentat statelor membre în decembrie, a împărțit în două Uniunea Europeană, provocând o reacție puternică din partea grupurilor de mediu și condamnări chiar din partea experților în climă consultați la elaborarea proiectului, informează DPA.

Propunerea este de fapt o actualizare clasificării investițiilor în funcție de impactul asupra mediului, arată sursa citată. Clasificarea își propune să canalizeze investițiile private pentru a ajuta UE să-și atingă obiectivele climatice pentru 2050.

Comisia spune că includerea energiei nucleare și a gazelor este o decizie pragmatică de sprijinire a tranziției către surse regenerabile de energie.

Conform proiectului, investițiile în noi centrale pe gaz înainte de 2030 vor fi clasificate drept ecologice dacă emisiile totalizează mai puțin de 270 de grame de dioxid de carbon (CO2) pe kilowatt-oră.

Pentru ca investițiile în energia nucleară să fie incluse, o centrală trebuie să respecte cele mai noi standarde tehnologice și să aibă un plan de eliminare a deșeurilor nucleare.

Criticii proiectului spun că riscurile pe termen lung ale deșeurilor radioactive și daunele produse mediului depășesc avantajele reducerii emisiilor de dioxid de carbon. Potrivit acestora, combustibilii fosili precum gazul nu își au locul în această clasificare.

Propunerea a împărțit statele membre în mai multe tabere

Franța, unul dintre cei mai mari producători mondiali de energie nucleară, a făcut eforturi ca proiectele nucleare să fie incluse în categoria proiectelor sustenabile, primind sprijinul Poloniei și Ungariei.

Pe de altă parte, Germania are o poziție puternică pro-gaz, dar se opune energiei nucleare, astfel că Berlinul a cerut o flexibilizare a criteriilor pentru investițiile în gazele naturale.

O formă anterioară a proiectului de clasificare propunea ca centralele pe gaz să treacă la surse mai ecologice până în 2026, dar acest termen-limită a fost acum eliminat.

Noile centrale care produc energie electrică folosind gaz și care înlocuiesc instalațiile mai vechi urmează să îndeplinească limite de emisii mai puțin stricte, potrivit proiectului.

Marți, Suedia a trimis o scrisoare Comisiei, prin care se opune includerii „activităților bazate pe combustibili fosili” în acest proiect.

În ianuarie, Danemarca și Austria s-au opus ferm includerii atât a nuclearului, cât și a gazului în proiect, alături de Spania și Luxemburg.

Luxemburgul și Austria au amenințat, de asemenea, Comisia Europeană cu acțiuni în instanță în legătură cu această decizie.

Modificările reprezintă o actualizare a legislației existente pe baza consultărilor cu experți financiari și de mediu din cele 27 de state membre ale UE.

Acești experți au criticat puternic decizia Comisiei de a clasifica gazul și energia nucleară drept investiții sustenabile într-un raport realizat luna trecută.