Compania daneză Maersk SUSPENDĂ trecerea navelor sale prin Marea Roșie, după ce armata americană a SCUFUNDAT trei ambarcaţiuni ale rebelilor Houthi

Publicat: 31 12. 2023, 23:30
Actualizat: 31 12. 2023, 23:31
Navă a companiei daneze Maersk Line

Elicopterele marinei americane au scufundat trei ambarcaţiuni aparţinând rebelilor Houthi din Yemen, în Marea Roşie, acțiune soldată cu zece morţi. În acest context, compania daneză Maersk a suspendat pentru 48 de ore trecerea navelor sale.

După ce rebeli Houthi au tras asupra elicopterelor americane, acestea din urmă „au ripostat cu focuri de armă în legitimă apărare, scufundând trei dintre cele patru mici ambarcaţiuni”, a precizat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) într-un comunicat în care mai spune că a patra ambarcaţiune „a părăsit în grabă zona”.

Zece persoane au fost ucise în atacul american, au informat surse portuare, citate de G4Media.

CENTCOM a mai precizat că Marina americană a răspuns la o cerere de asistenţă din partea navei Maersk Hangzhou, o navă de containere sub pavilion Singapore, deţinută şi operată de Danemarca.

Nava raportase faptul că a fost atacată, pentru a doua oară în 24 de ore, în timp ce naviga în Marea Roşie. Anterior, nava fusese ţinta a două rachete balistice lansate de pe teritoriul yemenit controlat de Houthi, pe care armata americană le-a doborât.

Imediat după anunţul SUA, compania daneză Maersk a anunţat că suspendă trecerea navelor sale prin Marea Roşie pentru 48 de ore.

De la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas, în urma atacului mortal comis în Israel la 7 octombrie de mişcarea islamistă palestiniană, rebelii Houthi, susţinuţi de Iran, au vizat în mod repetat navele care folosesc ruta maritimă din Marea Roşie, prin atacuri despre care spun că au ca scop sprijinirea palestinienilor din Gaza.

Atacurile ameninţă o rută de tranzit care transportă până la 12% din comerţul mondial, ceea ce a determinat Statele Unite să înfiinţeze la începutul acestei luni o forţă navală multinaţională pentru a proteja navele din Marea Roşie.

FOTO – Profimedia