Companiile aeriene cer autorităților un program privind testarea pasagerilor

Publicat: 21 07. 2020, 22:44
Companiile aeriene cer autorităților un program privind testarea pasagerilor. Sursa foto: Shutterstock

Unele dintre cele mai mari companii aeriene din lume au făcut apel marți la Uniunea Europeană și la autoritățile de la Washington să ia în considerare înființarea unui program comun UE-SUA privind testarea pasagerilor pentru COVID-19, ca modalitate de a relua zborurile între statele membre ale Uniunii Europene și Statele Unite ale Americii.

Într-o scrisoare adresată vicepreședintelui Statelor Unite, Mike Pence și comisarului european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, directorii companiilor American Airlines, United Airlines, Lufthansa și International Airlines Group au cerut „reluarea rapidă și în siguranță a zborurilor dintre Statele Unite și Europa”, potrivit Reuters.

Apelul companiilor aeriene vine în contextul în care majoritatea europenilor nu pot călători în prezent către Statele Unite din cauza restricțiilor impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19. În același timp, nici cetățenii americani nu pot călători în statele membre ale Uniunii Europene din aceleași cauze.

„Recunoaștem faptul că testarea pasagerilor prezintă o serie de dificultăți, dar considerăm că un program-pilot de testare pentru piața transatlantică ar putea fi o oportunitate excelentă pentru guverne și pentru această industrie pentru a conlucra și pentru a găsi modalități de a depăși obstacolele și pentru a găsi soluții pentru protejarea sănătății și reluarea călătoriilor între Statele Unite și Europa”, se arată în scrisoarea adresată de companiile aeriene.

Propunerea a mai fost discutată anterior de oficialii europeni și americani

Purtătorul de cuvânt al Lufthansa, Andreas Bartels, a declarat că operatorul „vrea să aducă în discuție această problemă pentru că există posibilitatea testării oamenilor la aeroport, așa cum a fost demonstrat la Frankfurt”.

În luna iunie, oficiali europeni și americani au discutat despre o astfel de posiblitate, însă nu au ajuns la un acord în acest sens.

Tot în luna iunie, Uniunea Europeană a decis să nu includă Statele Unite pe lista sa de „țări sigure”, din care vor fi permise călătoriile către statele membre ale Blocului comunitar.

Săptămâna trecută, Departamentul american de Stat a anunțat că studenții străini care vin din Europa nu vor mai fi supuși restricțiilor de circulație adoptate în luna martie.