Companiile europene își pot continua afacerile în Iran. Comisia Europeană blochează sancțiunile SUA

Publicat: 20 05. 2018, 08:39

„Comisia Europeană are datoria de a proteja companiile europene. Astfel că acum trebuie să acționăm, motiv pentru care lansăm procesul de utilizare a statului de blocare din 1996 cu scopul neutralizării efectelor extraterritoriale ale sancțiunilor americane impuse companiilor europene”, a precizat Jean-Claude Juncker în cadrul Summitului UE-Balcanii de Vest de la Sofia.

„Am decis, de asemenea, să permitem Băncii Europene de Investiții să faciliteze invesțiile companiilor europene în Iran. Comisia însăși va păstra cooperare cu Iran”, a mai adăugat Juncker.

Anunțul vine în contextul unui dezacord major între Uniunea Europeană și Statele Unite cu privire la renunțarea la Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA) – cunoscut și ca Acordul Nuclear – și la impunerea de noi sancțiuni Iranului. 

Un statut de blocare este o lege al cărui scop este de a impedica aplicarea unei legi date de un alt stat. Cel menționat de Președintele Comisiei fusese conceput în 1996 cu scopul evitării embargoului comercial american impus Cubei, Libiei și Iranului. Ulterior însă, nu a mai fost pus în aplicare. Astfel că, în lunile următoare, el va trebui actualizat pentru a include sancțiunile anunțate de SUA, iar mai apoi să fie supus aprobării tuturor celor 28 de membri ai Uniunii. Legea va merge chiar până în punctul în care să interzică firmelor europene să își oprească operațiunile cu Iranul, în caz contrar riscând sancțiuni din partea Comisiei.

Anunțul făcut de Jean-Claude Juncker vine și pe fondul deciziilor unor companii, precum cea de asigurări Allianz, de a-și opri operațiunile din Iran pentru a evita impunerea unor penalități din partea Statelor Unite. 

Sancțiunile americane impuse Iranului vor intra în vigoare în două etape, prima pe 6 august, iar cea de a doua pe 8 noiembrie 2018. Iar ele vizează, în principal, sectorul energetic, cel bancar și industria automobilistică. În urma aplicării lor, ar putea fi afectate operațiunile unor companii europene, precum Airbus, Volkswagen sau al companiilor energetice Total, OMV și Saga Energy.