• Publicat:
Internațional

Conflictul SUA-Iran | Îndoieli cu privire la cele 2.000 de rachete balistice ale Iranului. Care este raza lor de acțiune

Conflictul SUA-Iran | Îndoieli cu privire la cele 2.000 de rachete balistice ale Iranului. Care este raza lor de acțiune
Oficialii americani ai Apărării cred că Iranul posedă cel mai divers arsenal de rachete din Orientul Mijlociu, având la dispoziție mii de rachete balistice, precum și muniție deosebit de puternică. Cu toate acestea, atacurile de miercuri dimineață aruncă îndoieli asupra arsenalului iranian, potrivit Fox News.
Pentagonul estimează că Iranul deține mai mult de 2.000 de rachete balistice și a alocat resurse pentru extinderea forțelor sale de artilerie cu proiectile cu raze de acțiune extinse, potrivit Fox News. Cu toate acestea, oficialii americani ai Apărării și-au manifestat suspiciunile în privința arsenalului, în urma atacului de miercuri, când au fost lansate doar 15 rachete în Irak, dintre care 10 au lovit baza aeriană Al-Assad.
 
Iranul a acordat o atenție deosebită segmentului de dezvoltare a arsenalului național ca urmare a măsurilor comandate în urmă cu mai bine de un deceniu de liderul suprem al țării, Ayatollah Ali Khamenei. La vremea respectivă, cele mai sofisticate rachete din Teheran erau derivate ale proiectilelor sovietice Scud, pe care Iranul și Irakul le-au folosit unul împotriva celuilalt în timpul războiului din anii 1980, a relatat The Washington Post. De atunci, laboratoarele militare din țară au investit milioane de dolari în dezvoltarea unor sisteme îmbunătățite.
 
Rezultatul este o linie de rachete cu rază scurtă și medie, care pot atinge țintele cu o precizie de ordinul zecilor de metri, a comunicat un oficial al serviciilor de informații din Departamentul Apărării din SUA. „Am observat îmbunătățiri constante ale preciziei rachetelor balistice iraniene”, a declarat acesta. Între cele mai izbitoare progrese tehnologice se remarcă racheta Qiam, cu raza de acțiune de 500 de mile, care permite reglarea traiectoriei în timpul zborului. Chiar și Fateh-110, un model cu rază scurtă de acțiune, furnizat grupării paramilitare Hezbollah și nu numai, a fost echipat cu sisteme electro-optice și de radio-ghidare, astfel încât să poată atinge obiective specifice.”
 
O rachetă balistică cu rază scurtă are o capacitate de acțiune de cel puțin 500 de kilometri, dar care nu depășește 1000 de kilometri, în timp ce raza unei rachete balistice intermediare variază de la 1000 de kilometri până la 5500 de kilometri. Iranul a declarat că deține deja rachete ce pot parcurge distanțe de până la 2.000 de kilometri, potrivit MDAA.
 
 
Tensiunile s-au accentuat între Iran și SUA în ultimele zile, după ce președintele Trump a ordonat raidul în urma căruia generalul Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds din cadrul Gardienilor Revoluției din Iran, a fost ucis. Marți Iranul a desfășurat atacuri cu rachete la baze militare din Irak, unde erau staționate trupe americane.
Inchide