CONTROVERSE. Medicii români infectați cu noul COVID-19 în Republica Moldova, argument pentru administrația din Transnistria pentru a-și motiva măsurile de restricție

Publicat: 24 05. 2020, 08:49
Medicii români infectați cu noul COVID-19 în Republica Moldova, argument pentru administrația din Transnistria pentru a-și motiva măsurile de restricție / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Administrația din Tiraspol își justifică măsura de interzicere a medicilor din regiunea Transnistria de a traversa pretinsa graniță a regiunii separatiste pentru a merge la locurile de muncă din localitățile subordonate Chișinăului invocând infectarea medicilor români în Republica Moldova în timpul unei vizite recente.

Autoritățile de la Chișinău au reproșat Tiraspolului de mai multe ori în perioada epidemiei că prin impunerea carantinei nu permite medicilor care locuiesc în regiune să vină în fiecare zi la locurile lor de muncă din localitățile situate în dreapta Nistrului, relatează Digi24.

Crontroverse între Republica Moldova și regiunea Transnistriei în contextul pandemiei de coronavirus

Drept răspuns, responsabilii de la Tiraspol au delarat că circulația medicilor ar spori riscul îmbolnăvirii cu Covid-19, „lucru demonstrat de îmbolnăvirea în masă a medicilor români veniți în Republica Moldova”, dar și de „statistica negativă a contaminărilor în rândul lucrătorilor medicali din sistemul de sănătate moldovenesc”, arată un comunicat al Internelor de la Tiraspol.

De asemenea, aceștia se plâng că autoritățile de la Chișinău ar fi încetinit și blocat importurile în regiunea separatistă pentru anumite produse, inclusiv cu destinație medicală, însă acuzația este negată de cei din capitala Republicii Moldova.

Reacția Chișinăului

Autoritățile moldovenești au solicitat desființarea a 18 posturi de control pe care Tiraspolul le-a instalat la începutul pandemiei pe linia administrativă a regiunii separatiste întrucât nu se permite accesul fermierilor la terenuri și nici circulația angajaților de la școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Şapte persoane din echipa medicală care a fost în Republica Moldova, depistate cu noul coronavirus

Şapte persoane care au revenit în România, sâmbătă, 16 mai, după o misiune umanitară de 14 zile în Republica Moldova, au fost depistate cu noul coronavirus.

Dintre cele 7 persoane infectate, un număr de 4 sunt cadre medicale (3 medici şi o asistentă medicală). Toate persoanele sunt asimptomatice, cu stare generală bună. Cei infectați sunt tratați în ţară.

„Îmi pare rău că s-au infectat, apreciez misiunea efectuată în regim de voluntariat. Le doresc sănătate, regret că s-au infectat, dar am convingerea că ceea ce au făcut contează enorm pentru România”, a declarat Ludovic Orban.

Separea Transnistriei de Republica Moldova

Teritoriul transnistrean, unde locuiește o populație de jumătate de milion de oameni, rupt legăturile cu Republica Moldova după conflictul armat din perioada 1992-1993, în care a fost sprijinit de Rusia. În prezent, are propria administrație și ambiții separatiste, fiind zona unuia dintre „conflictele înghețate” rămase după destrămarea URSS.