Coreea de Nord a încercat să expedieze măști de gaze și arme către Siria

Publicat: 27 08. 2013, 12:58
Actualizat: 27 08. 2013, 16:58

Coreea de Nord a încercat să exporte măști de gaze, arme și muniție Siriei, a afirmat marți un cotidian japonez, într-un moment în care Statele Unite acuză regimul sirian că a folosit arme chimice împotriva civililor, relatează AFP.

O navă înmatriculată în Libia, sub denumirea Al En Ti Sar, a părăsit Coreea de Nord pentru a se îndrepta spre Siria la începutul anului transportând arme, a scris cotidianul Sankei Shimbun, citând surse anonime americane, japoneze și sud-coreene.

Armata americană, care a obținut informația, urmărește nava în coordonare cu alte țări, a precizat cotidianul.

Vaporul a navigat spre strâmtoarea Dardanelle din Turcia, la 3 aprilie, și ulterior a fost inspectat de autoritățile turce, avertizate în legătură cu expediția de către militarii americani.
Au fost confiscate 1.400 de puști și pistoale și circa 30.000 de gloanțe și măști de gaze, a precizat cotidianul.

Autoritățile americane cred că nava intenționa să descarce încărcătura în Turcia, de unde urma să fie transportată pe cale rutieră în Siria.

Turcia l-a arestat pe căpitan după ce acesta a recunoscut că nava sa plecase din Coreea de Nord pentru a se îndrepta spre Siria, în scopul de a transporta arme.

Regimul de la Phenian s-ar putea confrunta cu sancțiuni suplimentare din partea ONU din cauza acestei expediții care încalcă rezoluțiile ONU, ce îi interzic să exporte arme.

Phenianul și Damascul întrețin de mai mulți ani o relație militară care s-a menținut în timpul conflictului din Siria.

Coreea de Nord ar fi ajutat Siria să construiască o centrală nucleară, distrusă de un bombardament israelian în 2007.
Casa Albă și Departamentul de Stat american au anunțat luni că utilizarea armelor chimice în Siria este stabilită în opinia lor, dar o mică îndoială persistă în legătură cu proveninența lor, în timp ce regimul de la Damasc și rebelii s-au acuzat reciproc că au recurs la aceasta.

Aceste arme ar fi provocat moartea a peste 1.000 de persoane în Ghouta de Est la 21 august, potrivit opoziției siriene.