„Coreea de Nord cerșește un război”. Decizia strategică a SUA, ca răspuns la acțiunile „autodistructive” ale Phenianului

Publicat: 05 09. 2017, 08:32
Actualizat: 05 09. 2017, 08:55

Comandantul american a subliniat că sud-coreenii „nu vor confrunta agresorul pe cont propriu”, cu referire la vecinii nord-coreeni. El a adăugat că flota americană desfășoară operațiuni integrate cu nave sud-coreene și japoneze, care vizează anihilarea rachetelor balistice și războiul anti-submarin.

Referindu-se la provocările continue din partea Coreei de Nord, amiralul Scott Swift a descris alegerile regimului Kim Jong-Un drept „acțiuni și comportamente iraționale și autodistructive care sfidează logica și explicația”, iar testele cu rachete balistice ca nechibzuite.

„Vom continua să desfășurăm transportoare de luptă, nave AEGIS, forțele submarine cele mai performante din lume și avioane avansate precum F-35, P-8 și MH-60R, pentru a fi pregătiți să răspundem decisiv atunci când este nevoie. Astăzi, platformele noastre au o acoperire mai largă, sunt mai interconectate și posedă o letalitate mai mare ca niciodată. Lăsăm adversarii noștri potențiali să ia o pauză și să remarce că singura forță navală mai puternică decât Flota SUA din Pacific este întreaga Marină a Statelor Unite”, a spus Scott Swift.

 Anterior, Nikky Haley, ambasadorul Statelor Unite la ONU, a cerut, luni, Consiliului de Securitate să ia „cele mai dure măsuri posibile” împotriva Coreei de Nord, după ce Phenianul a efectuat un nou test nuclear. 

„A venit timpul să epuizăm toată măsurile diplomatice, până nu este prea târziu”, a afirmat Haley în cadrul ședinței Consiliului de Securitate al ONU.

Ambasadorul american a transmis un avertisment statelor care întreprind relații comerciale cu regimul de la Phenian, argumentând că respectivele state alimentează alimentează ambițiile nucleare ale Coreei de Nord. Haley a adăugat că liderul nord-coreean Kim Jong-un „cerșește un război”, ținând cont de repetatele teste balistice și nucleare.

„Războiul nu este niciodată un lucru pe care Statele Unite și-l doresc. Nu vrem asta, dar răbdarea țării mele nu este nelimitată. Doar cele mai puternice sancțiuni pot rezolva problema pe cale diplomatică. Acțiunile lui Kim Jong-un nu sunt defensive”, a afirmat ambsadorul american.

Luni, Coreea de Sud a cerut Statelor Unite să trimită în mod regulat către Coreea portavioane cu motor nuclear, submarine nucleare și bombardiere strategice. Totodată, armata Coreei de Sud a efectuat un exercițiu combinat care a implicat folosirea rachetelor balistice și a avioanelor de luptă, ca răspuns la recentul test nuclear desfășurat de către Coreea de Nord.

Coreea de Nord a anunțat, duminică, faptul că a testat cu succes o bombă cu hidrogen și că aceasta poate fi instalată pe o rachetă balistică intercontinentală, reprezentând cel mai mare test nuclear efectuat vreodată de către regimul Kim Jong-Un.