CORUPȚIE. Un ministru al Sănătății a fost arestat pentru fraudă în cadrul unei anchete privind achiziția de echipamente destinate tratării COVID-19

Publicat: 20 06. 2020, 15:22
CORUPȚIE. Un ministru al Sănătății a fost arestat pentru fraudă în cadrul unei anchete privind achiziția de echipamente destinate tratării COVID-19. Sursa foto: Shutterstock

Ministrul Sănătății din Zimbabwe, Obadiah Moyo, a fost reținut de către polițiști în cursul zilei de vineri după ce a fost vizat de procurori în cadrul unei anchete privind un contract semnat de Guvern pentru achiziționarea de echipamente medicale destinate tratării pacienților infectați cu noul tip de coronavirus.

Potrivit site-ului agenției de presă Reuters, care citează presa africană, Obadiah Moyo este acuzat de corupție în legătură cu semnarea unui contract de 60 de milioane de dolari, sumă pe care Guvernul de la Harare ar fi urmat să o plătească unei companii private în schimbul echipamentelor medicale.

Jurnaliștii din Zimbabwe, dar și din Africa de Sud, susțin că au informații sigure cu privire la arestarea oficialului, însă Reuters nu a reușit să obțină o confirmare oficială din partea Guvernului de la Harare în legătuă cu reținerea ministrului.

 

 

Și reprezentanții companiei private sunt vizați în anchetă

Săptămâna trecută, Delish Nguwaya, un reprezentant local al companiei Drax International, care ar fi urmat să livreze echipamentele medicale Guvernului, a fost și el arestat, în cadrul aceluiași dosar de corupție, a informat trustul național de presă.

Președintele țării, Emmerson Mnangagwa, care a preluat funcția în urma unei lovituri de stat în 2017, înlocuindu-l pe fostul lider Robert Mugabe, a decis anularea contractului semnat de Guvern și Drax International.

Scandalul vine în contextul în care, pe lângă criza provocată de COVID-19, Zimbabwe se confruntă cu una dintre cele mai grave crize economice din ultimele decenii. Situația din țara africană este una extrem de tensionată la nivel social, în contextul unor nemulțumiri ale cetățenilor în legătură cu slaba calitate a serviciilor publice și cu nivelul ridicat al corupției din această țară.

De altfel, întreaga Africă Subsahariană se confruntă cu o criză economică în această perioadă, din cauza pandemiei.

În acest context, Fondul Monetar Internaţional a aprobat cereri pentru ajutor de urgenţă venite de la 50 dintre cei 189 de membri ai săi, pentru o valoare totală de aproximativ 18 miliarde de dolari.