Crima din Londra: David Cameron, după o reuniune de criză: „Un atac împotriva Marii Britanii și o trădare a islamului”

Publicat: 23 05. 2013, 15:05
Actualizat: 29 07. 2014, 21:40

Premierul britanic David Cameron a declarat joi, la finalul reuniunii de criză COBRA pe care a prezidat-o ca urmare a crimei din fața cazarmei din Woolwich, Londra, că imaginile din timpul atacului sunt „dezgustătoare” și o trădare a valorilor islamului.

„Nu vom ceda niciodată în fața actelor de terorism. Nu a fost doar un atac împotriva Marii Britanii, ci și o trădare a islamului. Nu există nimic în religia musulmană care să justifice o astfel de faptă”, a mai spus Cameron.

Liderul britanic a dat asigurări că autoritățile vor munci neobosit pentru a afla toate detaliile atacului de seara trecută, catalogat drept „terorist”, în care un militar a fost ucis și alte două persoane au fost împușcate de către doi bărbați suspectați de legături extremiste.

„Autorii acestui atac au încercat să ne dezbine, însă ceea ce s-a întâmplat nu poate decât să ne unească”, a spus Cameron, la începutul scurtei lui declarații de presă din fața reședinței guvernului din Downing Street.

„După un asemenea eveniment, este normal să ne întrebăm ce putem face pentru a spori securitatea. Mă voi asigura că aceste întrebări vor fi puse și vor avea și un răspuns. Una dintre cele mai bune modalități de a combate terorismul  este să ne vedem de cursul firesc al vieților noastre. Asta vom face și noi”, a mai spus Cameron.

Totodată, premierul britanic a transmis condoleanțe familiei militarului decapitat miercuri seara și a refuzat să comenteze pe seama informațiilor apărute în presă conform cărora autorii atacului erau monitorizați de serviciile secrete.

Doi bărbați, împușcați de polițiști miercuri seara la locul atacului, sunt în spital și au fost arestați.

Keith Vaz, președintele Comisiei de Afaceri Interne din parlamentul britanic, a declarat pentru BBC News că englezii „trebuie să își păstreze calmul, mai ales pentru ca poliția să își poată face treaba”.

Cu doar câteva ore înainte de tragedia din Woolwich, Vaz a vizitat redacția gândul, ca un răspuns la invitația adresată de campania Why don’t you come over. Vaz a fost însoțit de alți doi parlamentari din aceeași comisie, dar și de ambasadorul britanic Martin Harris. La finalul vizitei, Keith Vaz a acordat un interviu în exclusivitate ziarului gândul, în care a vorbit despre problema imigrației în Marea Britanie.