Criză de sănătate în „Valea rinichilor” din Nepal. Localnicii, nevoiți să-și vândă ORGANELE din cauza sărăciei. Ireal ce li s-a promis

Publicat: 02 04. 2024, 10:57
Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

În satul Hokse din Nepal, supranumit „Valea Rinichilor”, sărăcia a determinat cel puțin o persoană din fiecare gospodărie să-și vândă un rinichi. Șocant este și cinismul celor care le-au prelevat organele minținu-i pe oameni că le vor crește altele la loc.

Traficul de organe rămâne o preocupare majoră în India. Acesta este alimentat de un decalaj mare între cerere și ofertă.

Lipsa de donatori a dat naștere unei piețe negre, iar medicii și spitalele se numără printre cei care au fost descoperiți în cadrul investigațiilor privind afacerile „bani pentru rinichi”.

Hokse, un sat din Nepal, a devenit cunoscut sub numele de „Valea Rinichilor” datorită fenomenului alarmant în care locuitorii sunt nevoiți să-și vândă rinichii pentru a supraviețui. Kanchha și Ram, doi bărbați în vârstă de 40 de ani, sunt doar două din numeroasele victime ale acestei crize ciudate.

„Agenții făceau documente false în Kathmandu, inclusiv cărți de identitate indiene”, spune Kanchha, care și-a vândut și el rinichiul în India.

„Rinichiul meu a fost dat unei surori false. Cred că medicul din India știa că l-am vândut”.

Kanchha are încă dureri și nu poate lucra din cauza efectelor secundare ale operației.

„Este imposibil de numărat câți au făcut-o”, spune el. „Peste tot, în acest sat, în acel sat, atât de mulți oameni și-au vândut rinichii”.

Localnicii, mințiți că organele li se vor regenera

În ciuda promisiunilor făcute de intermediari, unii dintre ei fiind păcăliți că organele lor se vor regenera, mulți dintre acești oameni suferă acum de complicații de sănătate severe.

Sătenii afectați încearcă să lupte împotriva acestei practici ilegale, dar sărăcia continuă să alimenteze acest fenomen disperat. Condițiile de muncă grele în țări precum Qatar și Arabia Saudită contribuie la deteriorarea sănătății muncitorilor migranți, care se întorc în Nepal cu rinichii afectați.

Un număr tot mai mare de nepalezi au ales să lucreze în străinătate, în statele din Golf și în Malaezia, pentru a face mai mulți bani pentru familiile lor rămase acasă. Dar acest lucru vine cu propriile sale pericole.

Bărbați tineri, cândva sănătoși, se întorc în Nepal și au nevoie disperată de un transplant de rinichi. Unii oameni de știință spun că acesta este rezultatul expunerii la căldură extremă și deshidratare severă.

Rude false pretind „nevoia de transplant”

În urmă cu câțiva ani, Suman, în vârstă de 31 de ani, era atât de distrus din punct de vedere financiar și emoțional, încât s-a gândit să-și pună capăt zilelor. El a simțit că nu avea „nicio altă opțiune” decât să călătorească în India pentru a-și vinde rinichiul unei femei care pretindea că este sora sa.

A fost un proces excitant din punct de vedere fizic, care l-a marcat. A fost plătit cu 3.000 de lire sterline.

„M-am simțit slăbit și mi-am pierdut cunoștința”, spune el. „Când m-am trezit, mă durea foarte tare. Acum nu mai pot să lucrez și încerc să spun oricui pot să nu-și vândă rinichiul.”

Organizațiile din domeniul sănătății trag un semnal de alarmă cu privire la pericolele acestei practici și la schimbările climatice care agravează situația, traficul de organe și exploatarea muncitorilor continuă să constituie o problemă majoră, potrivit SkyNews.

Estimările sugerează că, la nivel mondial, unul din 10 organe transplantate a făcut obiectul unui trafic de organe.