Cuiburi pline cu coji de ouă de dinozaur, descoperite în Portugalia

Publicat: 11 08. 2013, 14:07
Actualizat: 01 04. 2019, 09:59

Mai multe cuiburi pline cu coji de ouă de dinozaur, vechi de aproximativ 150 de milioane de ani, au fost găsite în două situri arheologice separate situate în Portugalia, cercetătorii spunând că este vorba despre o „descoperire rară”, informează maxisciences.com.

Cuiburile au fost părăsite în urmă cu 150 de milioane de ani de teropode – un grup de dinozauri carnivori -, iar printre cojile de ou, sferice, cu un diametru care măsura circa 15 centimetri, s-au descoperit și unele aparținând altor specii.

Din nefericire, cojile erau perforate, iar paleontologii nu au reușit să găsească nicio urmă de embrion de dinozaur în interiorul lor.

Analizând mărimea, forma și textura cojilor, echipa de cercetători a putut să stabilească speciile de care aparțineau dinozaurii care au părăsit aceste cuiburi.

Astfel unele aparțin unui Torvosaurus, un dinozaur biped, care putea atinge o înălțime de 11 metri. Este vorba de cel mai mare prădător care trăia în Jurasic.

„Era echivalentul Tyrannosaurus Rex din Cretacic”, a spus Vasco Ribeiro, paleontolog de la Universitatea Nouă din Lisabona, coautor al studiului care prezintă aceste descoperiri.

În schimb, ouăle găsite într-un alt cuib sunt mai misterioase, cercetătorii bănuind că ar fi conținut embrioni de Lourinhanosaurus antunesi, un teropod a cărui înălțime putea atinge 15 metri la maturitate. Intacte, ouăle au dimensiuni de circa 13 x 9 centimetri.

Deocamdată nu se știe de ce au fost abandonate aceste cuiburi. Regiunea unde au fost descoperite era, în perioada Jurasicului, o câmpie inundabilă, unde sezoanele secetoase alternau cu cele bogate în ploi. Însă acest lucru nu explică neapărat abandonarea cuiburilor. Paleontologii cred că este posibil ca acești dinozauri să fi depus un număr mare de ouă, pe care pur și simplu le-au lăsat în voia sorții.

Alți cercetători cred că acești dinozauri semănau cu crocodilii din zilele noastre – au foarte mare grijă de ouăle lor în timpul dezvoltării embrionare, dar, după eclozare, ei își lasă puii să se descurce singuri.

„Nu avem nicio dovadă că mama dinozaur aducea hrană în cuib sau îl proteja”, a mai spus Ribeiro, pentru LiveScience.