Cum a afectat războiul din Siria exporturile României. Cinci ani de prăbușire

Publicat: 13 04. 2017, 12:49

România s-a ținut departe de acest război, iar în 2012 președintele Traian Băsescu a refuzat retragerea ambasadei de la Damasc pe motiv că avem o comunitate importantă în această țară. Potrivit Ministerului de Externe, comunitatea românească din Siria numără 10.000 – 12.000 de persoane, în majoritate femei măritate cu cetățeni sirieni. În prezent Ambasada României este una dintre puținele care au mai rămas deschise în Siria și oferă protecție și asistență consulară pentru cetățeni din mai multe țări între care Canada, Franța, Australia sau Moldova.

Cum se întâmplă însă în vreme de război, co­merțul este primul care are de suferit, iar exporturile României către această țară, chiar dacă nu erau spectaculoase, s-au pră­bușit. În primul an de război, în 2011, exporturile României în Siria au fost de 174 de milioane de euro. Un an mai târziu, ele ajungeau la 71 de milioane de euro, o cădere de 60%. Sirienii importau în mare animale vii (fiind o țară majoritar musulmană, importau oi și capre), produse lactate, ouă și pește. Anul trecut exporturile au fost de doar 34 de milioane de euro, din care animale vii de 25 de milioane de euro, carne și preparate din carne de 1,3 milioane de euro și produse lactate de 4,4 milioane de euro.

În ultimii cinci ani de dinaintea războiului, România a exportat în Siria, în medie, mărfuri de 137 mil. euro anual, în creștere de la an la an, cu un vârf în 2011 de 174 de milioane de euro. Războiul a prăbușit vânzările românești în această țară, până la 34 mil. euro anul trecut, ceea ce înseamnă că acest conflict a adus exporturilor ro­mânești o pierdere cumulată, între 2012 și 2016, de 500-600 mil. euro.

Citește în continuare pe zf.