Cum a încercat CIA să-l asasineze pe Raul Castro, în 1960! Povestea pilotului care a primit 10.000 de dolari să „aranjeze un accident aviatic”

Publicat: 17 04. 2021, 11:59
Cum a încercat CIA să-l asasineze pe Raul Castro, în 1960! Povestea pilotului care a primit 10.000 de dolari să „aranjeze un accident aviatic” / Sursa FOTO: wikimedia.org

Nu numai o singură dată a încercat CIA să-l asasineze pe Raul Castro, actualul lider al Cubei. Cea mai veche tentativă cunoscută a Central Intelligence Agency de a asasina un lider al revoluţiei cubaneze datează din 1960. Acum 61 de ani, un agent CIA i-a oferit 10.000 de dolari pilotului care îl aducea pe Raul Castro de la Praga la Havana pentru a „aranja un accident aviatic”.

Informațiile sunt cât se poate de oficiale și au fost descoperite într-o serie de documente declasificate, publicate vineri de National Security Archive.

Ce condiție a pus pilotul și cum a eșuat tentativa de asasinat

Pilotul se numește Jose Raul Martinez și era deja recrutat de CIA. Fiindcă trebuia să moară și el în această misiune, pilotul avionului a cerut Statele Unite ale Americii să le ofere cetățenie celor doi copii ai săi și să se ocupe de studiile lor universitare. Potrivit Institutului de cercetare a documentelor National Security Archive, din Washington, autoritățile au fost numaidecât de acord cu doleanțele pilotului Jose Raul Martinez.

Dar, în timp ce el decolase de la Praga, Centrala CIA din Havana a primit ordin să anuleze misiunea, însă nu a găsit o modalitate de a-l contacta pe pilot. La întoarcere, pilotul le-a transmis ofițerilor CIA că „nu a avut ocazia să aranjeze un accident, după cum s-a discutat”.

„Un capitol întunecat şi sinistru al operaţiunilor americane”

Informaţiile declasificate recent ies la iveală tocmai când Raul Castro (89 de ani), fratele lui Fidel Castro, se pregăteşte să părăsească viaţa politică. El va plece luni, 19 aprilie, din fruntea Partidului Comunist Cubanez. După moartea lui Fidel în 2016, retragerea lui Raul Castro întoarce o pagină istorică pentru Cuba şi locuitorii săi. Mulți dintre ei, nici măcar nu au cunoscut vreodată o altă familie conducătoare.

„Aceste documente ne amintesc de un capitol întunecat şi sinistru al operaţiunilor americane împotriva revoluţiei cubaneze”, a declarat Peter Kornbluh, analist la National Security Archive. „Pe măsură ce era Castro se apropie oficial de final, politicienii americani au ocazia să lase pagina asta în urmă şi să participe la viitorul post-Castro al Cubei”, a adăugat Peter Kornbluh.

  • Fidel Castro a preluat puterea în Cuba în 1959. Legendarul lider comunist a sfidat 11 preşedinţi americani şi a supravieţuit în fața a 638 de tentative de asasinat, conform Cărţii Recordurilor. Printre cele mai grele încercări, și aceea (eșuată) a CIA de a debarca exilaţi cubanezi în Golful Porcilor (sudul insulei Cuba), în aprilie 1961.

Raul Castro îndeamnă la dialog „respectuos” cu SUA

Înainte de retragerea sa, prim-secretarul Partidului comunist cubanez a lansat un apel la un „dialog respectuos” cu Statele Unite. A fost ultimul său discurs major în fruntea partidului unic din Cuba.

Confirm, la acest congres al partidului, dorinţa de a stabili un dialog respectuos, o nouă formă de relaţii cu Statele Unite. Fără a pretinde că, pentru a realiza acest lucru, Cuba renunţă la principiile revoluţiei şi socialismului! – Raul Castro

Relaţiile dintre Cuba şi America, după o relaxare istorică, dar efemeră, între 2014 şi 2016, au fost din nou tensionate sub administraţia Donald Trump. Fostul președinte a întărit sever embargoul aflat în vigoare din 1962. La rândul său, Joe Biden, care promisese în campanie să revină asupra unor sancţiuni, nu a spus niciun cuvânt despre insulă de la învestirea sa.