Cum justifică Gazprom scăderea livrărilor de gaze către România

Publicat: 15 10. 2014, 12:36

„Ieri (marți – n.r.), ambasadorul Federației Ruse la București ne-a transmis un răspuns oficial conform căruia scăderea livrărilor de gaze rusești este cauzată de anumite disfuncționalități tehnice, apărute ca urmare a unor acțiuni Gazprom de umplere a depozitelor de gaze pentru pregătirile necesare perioadei de iarnă”, a declarat într-un comunicat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Importurile de gaze rusești au fost marți cu 26,7% mai mici față de nominalizările transmise de transportatorul de gaze Transgaz Mediaș, controlat de stat.

Beneficiarii gazelor rusești sunt companiile Imex, Conef și WIEE.

Importul actual de gaze rusești este la un nivel nesemnificativ, de circa 0,2 milioane metri cubi pe zi, reprezentând consumul zilnic al unui oraș ca Botoșani sau Satu Mare ori consumul centralei termoelectrice Timișoara, se precizează în comunicatul Departamentului pentru Energie.

Consumul actual total al României este de circa 26 milioane metri cubi pe zi, iar producția internă de gaze naturale este de 31 milioane metri cubi pe zi.

România a înmagazinat până în prezent cu un miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decât obligațiile legale stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, care vizau constituirea munor depozite de circa 1,8 miliarde de etri cubi de gaze naturale, se mai arată în comunicat.

Scăderea livrărilor de gaze din Rusia a început în prima parte a lunii septembrie. Inițial, Gazprom nu a oferit explicații pentru diminuarea volumelor.

Nicolescu afirma, în prima parte a lunii septembrie, că populația nu va avea de suferit la iarnă din cauza reducerii volumelor de gaze importate din Rusia.