„Cum să nu ne ajutăm frații slavi?” Convoiul rusesc controversat își continuă drumul către Ucraina

Publicat: 13 08. 2014, 11:38
Actualizat: 11 02. 2019, 17:46

„Convoiul își continuă drumul”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a ministerului.

Din coloană, care are o lungime de peste trei kilometri, fac parte aproximativ 280 de camioane, potrivit ministerului. Diplomația rusă a anunțat, într-un comunicat publicat marți seara, că este vorba despre 262 de camioane.

Convoiul urmează ca miercuri să parcurgă aproximativ 500 de kilometri, potrivit televiziune ruse, și să ajungă miercuri seara la frontiera ruso-ucraineană, în postul Șebekino-Pletnevka, situat între regiunile Belgorod, în sudul Rusiei, și Harkov, în nord-estul Ucrainei – regiune aflată sub controlul forțelor guvernamentale ucrainene.

„Drumul este lung, este un pic dur, dar cum să nu ne ajutăm frații slavi?”, a declarat șoferul unui camion alb, citat de postul public de televiziune Rossia.

Presa rusă și-a exprimat entuziasmul, miercuri, față de misiunea acestui convoi, care a plecat marți dimineața de la baza militară de la Alabino, la sud-vest de Moscova. La bordul camioanelor se află 1.800 de tone de alimente, medicamente și generatoare.

„Trei kilometri de ajutoare”, titra ziarul oficial Rossiiskaia Gazeta, în timp ce cotidianul popular Tvoi Den aducea un elogiu acestui „Drum al Vieții”.

Ministerul rus de Externe a afirmat marți că Rusia livrează acest ajutor conformându-se modalităților dorite de Ucraina, acceptând itinerariul propus de către Kiev și inspectarea încărcăturii.

Însă Ucraina, care acuză Rusia că-i înarmează pe rebelii proruși, acuzații respinse de către Moscova, a avertizat marți că un asemenea convoi nu poate să pătrundă ca atare pe teritoriul ucrainean, cerând descărcarea încărcăturii și încărcarea acesteia în vehicule aparținând Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), la frontiera dintre cele două țări.

Președintele rus Vladimir Putin a justificat luni trimiterea acestui ajutor invocând consecințe „catastrofice”, în opinia sa, ale ofensivei de anvergură a armatei ucrainene asupra orașelor Donețk și Lugansk, ultimele două bastioane ale insurgenților separatiști proruși în estul Ucrainei.